FBI nije imao osnove za pokretanje istrage protiv Trumpa – zaključak izvješća ministarstva pravosuđa

Američko ministarstvo pravosuđa i FBI “nisu uspjeli ispuniti svoju misiju” kada su pokrenuli takozvanu ‘Russiagate’ istragu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, utvrdio je posebni savjetnik Ministarstva pravosuđa, John Durham, u dugo očekivanom izvješću.

U dokumentu od 300 stranica objavljenom u ponedjeljak, Durham je osudio FBI za tretiranje inkriminirajućih informacija o Trumpu s “ozbiljnim nedostatkom analitičke strogosti, posebno informacija dobivenih od politički povezanih osoba i entiteta”.

Durhamova izjava prvenstveno se poziva na ‘Steele Dossier’, kompilaciju lažnih glasina o bivšem predsjedniku i njegovim navodnim vezama s Rusijom koje je prikupio bivši britanski obavještajac na platnom popisu kampanje Hillary Clinton.

Dosje je pokrenuo FBI-evu protuobavještajnu istragu protiv Trumpa 2016. godine – pod kodnim nazivom ‘Crossfire Hurricane’, koja će se pretvoriti u istragu ‘Russiagate’ posebnog tužitelja Roberta Muellera. Mueller će kasnije otkriti da nije bilo nikakvog dogovora između Trumpove kampanje i ruske vlade.

Dosje Steele koristio je FBI kako bi dobio sudsko dopuštenje za špijuniranje Trumpove kampanje. FBI je napravio “osnovne, temeljne i ozbiljne pogreške” tražeći nalog za nadzor Trumpa, izjavio je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz 2019.

“Postojalo je značajno oslanjanje na tragove istrage koje su osigurali ili financirali (izravno ili neizravno) Trumpovi politički protivnici”, napisao je Durham u svom izvješću. “Odjel nije adekvatno ispitao ili doveo u pitanje te materijale i motive onih koji su ih dali, čak i kada su otprilike u isto vrijeme direktor FBI-a i drugi saznali za značajne i potencijalno suprotne obavještajne podatke.”

“Na temelju pregleda Crossfire Hurricanea i povezanih obavještajnih aktivnosti, zaključujemo da Ministarstvo i FBI nisu uspjeli održati svoju misiju striktne vjernosti zakonu”, izjavio je.

Durham, međutim, nije preporučio FBI-u da napravi bilo kakve “velike promjene” u načinu na koji postupa s politički osjetljivim istragama.

Autor: Ivica Mandekić