Ministarstvo pravosuđa SAD-a javno je objavilo imena svih 50 osoba koje je FBI uhitio u njihovim domovima te odveo u pritvor. Uhićeni su optuženi za reketarenje te pranje novca i prijevaru.

Dio skupine optužen je za reketarenje, urotu za reketarenje i pranje novca i ometanje pravde. Druga skupina optužena je samo za urotu reketarenja, a treća za urotu u počinjenju poštanske prijevare.

Među uhićenima je određeni broj bogatih i slavnih osoba, prenosi Business Insider.

Neki od bogatih roditelja za upis svoje djece na fakultet plaćali su i po pola milijuna dolara. Tako je privatni ulagački fond TPG poslao svog šefa Williama McGlashana na dopust, nakon što je optužen za upis probrane bogataške djece na koledž.

Oglas:

Drugi roditelji plaćali su mito da bi im djeca bila izabirana u sportske timove unatoč njihovom nesposobnosti. Drugima je omogućen ulazak u krug odabranih na račun varanja na ispitima. Ovaj segment prijevare vodio je navodno William Singer koji je priznao krivnju.

Roditelji su platili Singeru otprilike 25 milijuna dolara kako bi podmitili trenere i fakultetske administratore da njihovu djecu izaberu za predviđene atletske novake,“ stoji u objavi Ministarstva pravosuđa.

U skupini su i neke od slavnih holivudskih zvijezda te brojni investicijski menadžeri koji su mimo regularnih pravila pokušali upisati svoju djecu na Yale, Stanford i slična poznata sveučilišta.

Od „holivudske kreme“ tu su Lori Loughlin i Felicity Huffman, a našao se tu i jedan modni dizajner Mossimo Giannulli, pa čak i jedan filantrop. Huffman je puštena na slobodu uz jamčevinu od 250.000 dolara, dok je Giannulli morao platiti milijun dolara jamčevine.

Neki od uhićenih su već priznali krivnju, dok drugi tek čekaju suđenje na slobodi.