FBI upozorio Britance da terorist iz Manchestera priprema napad

FBI je upozorio šefove obavještajnih službi u Velikoj Britaniji da Salman Abedi, koji je izvršio teroristički napad u Manchesteru, priprema napad.

MI5 je još u siječnju upozoren da je Abedi bio sjevernoafričke terorističke ćelije koja planira napad na političku metu u Velikoj Britaniji.

Nakon dojave, Abedi se nalazio pod nadzorom britanske obavještajne službe.

Smatralo se da Abedi planira atentat na neku političku ličnost. No od toga nije bilo ništa, te je nažalost, pozornost maknuta s njega“, izjavio je visokorangirani dužnosnik MI5.

Informacije o potencijalnom napadaču proizašle su iz izvješća vezanih za Libiju, gdje je njegova obitelj povezana s terorističkim skupinama, te iz Abedijevih komunikacija koje su presreli američki savezni agenti.

MI5 se nalazi pod velikim pritiskom da objasni nedostatak akcije nakon primitka dojave o potencijalnom napadaču. Vlasti su ovog tjedna priznale da se u Velikoj Britaniji nalazi barem 23.000 džihadista, unatoč tome što su do nedavno javnost uvjeravali da je ta brojka puno manja (oko 3.000), te da njih 500 aktivno istražuje MI5.

Izvor: Breitbart