FDA objavio upozorenje da J&J cjepivo može prouzročiti „rijetki“ neurološki poremećaj

Objavljeno:

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila je da cjepivo tvrtke Johnson & Johnson protiv Covida-19 od jedne doze može uzrokovati Guillain-Barreov sindrom, rijetki autoimuni poremećaj koji napada živčani sustav i može rezultirati paralizom.

Guillain-Barre je otkriven kod stotinjak ljudi koji su nedavno dobili cjepivo Johnson & Johnson, a FDA je u ponedjeljak rekla da je za 95 od tih slučajeva potrebna hospitalizacija. Jedan je primatelj cjepiva umro od tog poremećaja, rekla je agencija, ne navodeći detalje.

Mnogi su pacijenti bili muškarci u dobi od 50 godina i stariji, a simptomi su se razvili u većini slučajeva unutar šest tjedana nakon što su cijepljeni, prema CDC-u. Oko 12,8 milijuna Amerikanaca cijepljeno je proizvodom zloglasne tvrtke Johnson & Johnson.

Iz tvrtke su dali izjavu u kojoj kažu da snažno podržava „podizanje svijesti“ o „znakovima i simptomima rijetkih događaja“ kako bi se osiguralo da se brzo mogu prepoznati i pravilno liječiti. Rizik od zaraze Guillain-Barreom nakon primanja cijepljenja „malo premašuje pozadinsku stopu“, rekla je tvrtka, što znači da je nešto veći od prosječne pojave poremećaja.

Johnson & Johnson također tvrdi da je njihovo cjepivo „važan alat u globalnoj borbi protiv Covida-19“, ističući prednost cijepljenja koji zahtijeva samo jednu dozu. No, novo upozorenje FDA označava još jednu prepreku cjepivu čija je upotreba u travnju privremeno obustavljena zbog zabrinutosti da bi moglo prouzročiti opasne krvne ugruške.

FDA je rekla da su dokazi o bilo kakvoj vezi između cjepiva i Guillain-Barrea „nedovoljni za uspostavljanje uzročno-posljedične veze“. Kao i proizvođač lijekova, agencija je stala uz daljnju uporabu proizvoda, rekavši da na temelju procjene svih dostupnih podataka „nastavlja otkrivati da poznate i potencijalne koristi očito nadmašuju poznate i potencijalne rizike“.

FDA-in ažurirani informativni list za tvrtku Johnson & Johnson savjetuje primatelje cjepiva da odmah potraže liječničku pomoć ako se jave neki od sljedećih simptoma: slabost ili trnci, posebno u nogama ili rukama; poteškoće u hodu; poteškoće s kontrolom mjehura ili radom crijeva; dvostruki vid ili nemogućnost pomicanja očiju; ili poteškoće s pokretima lica, poput govora, žvakanja i gutanja.

Povezani članci

Posljednje objavljeno