Federalne Rezerve nastaviti će s podizanjem kamatnih stopa

Foto: Reuters / Lucas Jackson

Američke Federalne Rezerve, privatna institucija koja je ovlaštena za regulaciju i kontrolu financijskih i monetarnih institucija i tržišta, nastaviti će svoju politiku povećanja kamata, izjavila je članica upravnog odbora Lael Brainard, pod opravdanjem da će takva politika održavati inflaciju pod kontrolom.

Federalne rezerve podizale su kamatnu stopu već tri puta ove godine, sa 1,25 posto na 2,25 posto, što je imalo značajan utjecaj na stanje burzovnog tržišta. Ovu politiku kritizirao je i američki predsjednik Trump, upravo zbog njenog utjecaja na tržište.

Zanimljivo je pritom napomenuti da su Federalne Rezerve u mandatu bivšeg američkog predsjednika Barracka Obame, od 2008. godine pa sve do 2015. godine održavale kamatnu stopu po kojoj se država zaduživala na praktički 0 posto, a na ponovno značajnije povećanje kamatnih stopa odlučile su se dolaskom na vlast novog predsjednika, Donalda Trumpa.

Od kraja 2016. godine kada je kamatna stopa bila na 0,5 posto, u nekoliko navrata se ista uzastopno povećavala, te sada iznosi 2,25 posto.