Feministici prijeti zatvor jer je rekla da muški transeksualci ne mogu biti majke niti lezbijke

Norveškoj feministici prijeti kazna do tri godine zatvora zbog navodnog govora mržnje usmjerenog na muškarca koji tvrdi da je lezbijka.

Christina Ellingsen, predstavnica feminističke organizacije Women’s Declaration International (WDI) pod istragom je i pod optužbom za govor mržnje zbog tvitova koje je napisala između veljače 2021. i siječnja 2022.

Dotični tweetovi bili su odgovori upućeni Christine Marie Jentoft, predstavnici trans aktivističke grupe Foreningen FRI. Jentoft je muškarac koji se identificira kao lezbijka.

Ellingsenove optužbe usredotočuju se na njezino pitanje zašto je FRI promicao uvjerenje da muškarci mogu biti lezbijke. Dok policija još istražuje, ako bude proglašena krivom, Ellingsen bi se mogla suočiti s zatvorskom kaznom do tri godine.

Norveška je uvela “rodni identitet” u paragrafe zločina iz mržnje u siječnju 2021. Tada je WDI Norway upozorio da bi uvođenje tog koncepta u zakon rezultiralo progonom žena zbog navođenja bioloških činjenica.

“Zašto [FRI] uči mlade ljude da muškarci mogu biti lezbijke? Nije li to terapija konverzije?” Ellingsen je tvitala u listopadu 2021.

Oglas:

Drugi tweet koji je citiran kao dokaz govora mržnje glasi: “Jentoft, koji je muškarac i savjetnik u FRI-u, predstavlja se kao lezbijka – eto koliko je luda organizacija koja navodno radi na zaštiti interesa mladih lezbijki. Kako pomaže mladim lezbijkama kada i muškarci tvrde da su lezbijke?”

Amnesty International Norway nedavno je optužio Ellingsen da je uznemiravala Jentofta nakon što mu je na nacionalnoj televiziji rekla da je muškarac.

“Ti si muškarac. Ne možeš biti majka,” rekla je Ellingsen, “normalizirati ideju da muškarci mogu biti majke definitivno je oblik diskriminacije žena.”