Feniks 72 – neuspjeli pokušaj podizanja revolucije i rušenja SFRJ

Pod kodnim nazivom Feniks 72, sredinom 1972. godine je u organizaciji emigrantske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo sproveden, u to vrijeme nezamislivo drzak pokušaj podizanja oružane revolucije protiv komunističke vlasti, a s ciljem osamostaljivanja Hrvatske.

Dana 20. lipnja 1972. godine, jugoslavensku je državnu granicu, na području Dravograda u Sloveniji, ilegalno ušlo 19 naoružanih osoba. Oni su bili pripadnici Hrvatskog revolucionarnog bratstva, hrvatske emigrantske organizacije koja je imala procjenu da je u to vrijeme već sazrelo vrijeme za podizanje oružanog ustanka na području Jugoslavije i ostvarivanje sna o samostalnoj Hrvatskoj.

Nakon obuke koju su prošli u Austriji, ušli su na prostor Jugoslavije preko granice u blizini Dravograda, s ciljem da stignu na područje republike Bosne i Hercegovine i ondje podignu ustanak. Akcija je nosila kodno ime Feniks 72, a cilj postrojbe bio je uspostava vojne baze na planini Vran i podizanje naroda na ustanak. Kako bi stigli do svojeg odredišta, oteli su vozača i kamion koji ih je potom doveo blizu sela Gračanica, pored Bugojna.

Vozača su pustili pustili neozlijeđenog, prethodno mu rekavši da vlastima kaže kako su došli pokrenuti revoluciju, te da će osim njih pristići još takvih skupina.

Drugi dan su krenuli na uspon prema planini Raduša, prilikom čega su naišli na skupinu lovaca, koje su razoružali i također ih pustili.

Nakon što su lovci pristigli u Bugojno, izvijestili su što se dogodilo i koga su sreli. Nakon dodatnih saznanja, te izjave lovaca i prethodno otetog vozača, vlasti su shvatile da imaju problem jer im po državi bez njihovog znanja šeta dvadesetak dobro naoružanih gerilaca.

Taj dan na područje Bugojna stiže oko 3.400 ljudi, pripadnika vojske, milicije, te Teritorijalne obrane, a sutra rano ujutro, 26. lipnja, tri odreda vojne policije kreću prema planini, te dolazi do prvog kontakta i oružanog sukoba, kao i do prvih žrtava.

Ne imajući dovoljno informacija o gerilcima, njihovoj obučenosti i opremljenosti, vojna policija čini nekoliko taktičkih grešaka, prilikom čega pogiba nekoliko njenih pripadnika zajedno sa zapovjednikom Milošom Popovićem, što ih je natjeralo na povlačenje. Prilikom pucanjave pogiba i jedan od revolucionara, Adolf Andrić, vođa skupine a skupina se razdvaja na dva dijela.

Dva dana kasnije dolazi do drugog vatrenog okršaja, prilikom čega su pripadnici Teritorijalne obrane i milicije imali 8 mrtvih i 6 ranjenih, a poginuo je i jedan od gerilaca, dok je jedan zarobljen.

Iz nikad posve razjašnjenih razloga, ali očito zbog nedovoljne organizacije same akcije, skupina Feniks donosi odluku o prekidu akcije Feniks 72, te pokušaju izvlačenja sa prostora Jugoslavije.

Tada se skupina podijelila u nove dvije grupe, koje će se potom paralelno kretati prema Jadranskom moru, dok je trojac koji se odvojio od skupine još nakon prvog okršaja izgubio sav kontakt s ostalima. Skupina je sada praktički bila razbijena na tri grupe koje više nisu koordinirale međusobno.

Dana 7. srpnja, jedna od sad već tri grupe dolazi u kontakt s Teritorijalnom obranom u području planine Zavelim. Oni prolaze bez ikakvih gubitaka, te su se uspješno izvukli, dok Teritorijalna obrana ima dvoje mrtvih i dvoje ranjenih.

Unatoč vještom izbjegavanju organa vlasti i uspješnim inicijalnim oružanim sukobima s istima, okolnosti nikako nisu išle na ruku gerilcima, te su tijekom mjeseca srpnja svi ili ubijeni ili zarobljeni. Neki od njih likvidirani su nakon zarobljavanja i ispitivanja, a preostala četvorica koji su još bili živi u zarobljeništvu, osuđeni su 21. prosinca 1972. godine na vojnom sudu u Sarajevu, gdje su osuđeni na kaznu smrti strijeljanjem.

Samo jedan od njih, ujedno i najmlađi pripadnik skupine, Ludvig Pavlović, naknadno je pomilovan posebnim dekretom od strane jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita osobno.

Dana 17. ožujka 1973. godine, nedaleko od Sarajeva, u ranim jutarnjim satima, streljana su preostala trojica osuđenika.

Ludvig Pavlović, kao jedini preživjeli pripadnik skupine Feniks, bio je u zatvoru do početka 1991. godine, nakon čega je pušten. Po puštanju iz zatvora priključio hrvatskim snagama u obrani domovine, a poginuo je 18. rujna 1991. godine pod nikad razjašnjenim okolnostima.

Imena sudionika akcije Feniks 72, zajedno s njihovim pseudonimima:

 1. Adolf Andrić – Bošnjak
 2. Ambroz Andrić – Domagoj
 3. Viktor Kancijanić – Veli Jože
 4. Pavao Vegar – Skorzeni
 5. Ilija Glavaš – Alija
 6. Đuro Horvat – Jasenko
 7. Vejsil Keškić – Krajišnik
 8. Petar Bakula – Uskok
 9. Ludvig Pavlović – Dido
 10. Mirko Vlasnović – Vlas
 11. Ilija Lovrić – Ramac
 12. Stipe Ljubas – Stiv
 13. Filip Bešlić – Zmaj
 14. Vili Eršeg – Bili Kid
 15. Vlado Miletić – Kopitović
 16. Vinko Knez – Bufalo
 17. Nikola Antunac – Tesla
 18. Vidak Buntić – Roćko
 19. Ivan Prlić – Bekijac

Autor: Ivica Mandekić