Ferrari: „Nema šanse da prijeđemo na struju, poštujemo svoje nasljeđe“

Foto: Alessio Morgese / NurPhoto

Legendarni talijanski proizvođač automobila Ferrari nema namjeru izbaciti motore s unutarnjim izgaranjem i prijeći na potpuno električne ili hibridne automobile u skorije vrijeme, obećavajući da će nastaviti proizvoditi motore s osam i 12 cilindara koji su postali njegov zaštitni znak barem do kraja 2030-ih.

Šef talijanskog proizvođača rekao je u intervjuu za BBC da bi bilo “arogantno” diktirati kupcima što mogu kupiti, dok se u isto vrijeme udaljavaju od naslijeđa tvrtke.

Ferrari umjesto toga želi poštovati svoju povijest automobila visokih performansi koristeći tradicionalne metode pogona.

Rečeno je da će električni automobili i hibridi činiti sve veći udio u asortimanu do kraja desetljeća, ali neće u potpunosti preuzeti proizvodnju.

Ferrari je također inzistirao da će nastaviti razvijati motore s unutarnjim izgaranjem kako bi pozdravio ono što je nazvao “bitnim dijelom naslijeđa tvrtke”.

U intervjuu za BBC, šef Ferarrija Benedetto Vigna ukazao je na ovu odluku kao na znak da se tehnologija razvija i zanijekao da bi to potkopalo ekološke akreditive tvrtke.

“Ne želim biti arogantan i nametati izbor našem klijentu”, rekao je.

“Klijent je taj koji mora izabrati želi li ICE (motor s unutarnjim izgaranjem), hibrid ili električni automobil.”