Prema udruženjima za zaštitu ljudskih prava, 30 posto lješnjaka koje talijanska tvrtka Ferrero koristi u svojim pripravcima dolazi iz Turske, gdje se za njihovu berbu i preradu koristi prisilni dječji rad.

Tvrtka je optužena za posredno sudjelovanje u eksploataciji djece u Turskoj, odakle potječe 70 posto svjetske proizvodnje lješnjaka. Britanski medij The Guardian tvrdi da je po ovom pitanju proveo istragu uz pomoć nevladinih organizacija.

U intervjuima koje je snimila britanska nevladina organizacija WeMove Europe, s kojima se konzultirao The Guardian, neimenovana djeca tvrdila su kako u crnomorskoj regiji rade do 12 sati dnevno.

Videosnimka sadrži nekoliko intervjua s djecom koja tvrde kako su prisiljeni na rad bez ugovora i bez adekvatne zdravstvene zaštite ili sigurnosne opreme. Jedna 11-godišnja djevojčica tako tvrdi da na polje izlaze u 6.30 ujutro te da rade do 18 sati uvečer.

Druga 12-godišnjakinja tvrdi kako već dvije godina skuplja lješnjake.

U videu je intervjuirano i nekoliko osoba za koje se tvrdi da su poljoprivrednici koji prodaju lješnjake Ferreru preko posredničkih tvrtki.

Ako ne dopustim djeci da rade, [njihove obitelji] će otići jer će ih zaposliti drugi poljoprivrednici. Kada im damo posao, osjećamo grižnju savjesti. Na kraju dana, to je ipak dijete,“ govori jedan od starijih muškaraca u videu.

Ferrero sa svoje strane tvrdi da ima „nultu toleranciju“ s obzirom na dječji rad. Ali činjenica je da 30 posto njegovih lješnjaka dolazi iz Turske, najvećeg svjetskog proizvođača, gdje se maloljetnici iskorištavaju za takve poslove.

U 2012. godini u Turskoj je prebrojeno 900 000 dječjih radnika, uključujući 11.300 u dobi od 6 do 14 godina, znajući da je najniža dob za rad 15 godina. Među tom djecom mnogo je onih koji potječu iz Sirije.

Suočena s tim podacima, talijanska tvrtka kaže da je „odlučna spriječiti i zaustaviti dječji rad u svim našim lancima opskrbe“. Problem je što Ferrero ne posjeduje ili ne upravlja nikakvom proizvodnjom lješnjaka u Europi. Dragocjeni lješnjaci stižu preko posredničkih tvrtki.

Slične vijesti još je prošle godine u javnost iznio BBC, koji je naveo kako je Ferrero potvrdio da ne može u potpunosti potvrditi da njihovi lješnjaci ne potječu od dječjeg rada.

Unatoč tome, najveća svjetska čokoladna kompanija kaže da cilja na 100-postotnu sljedivost svojih lješnjaka do 2020. godine, ali je dosad nažalost dosegla tek 49 posto. „Korijen problema je cijena koju Ferrero plaća za svoje lješnjake“, kaže Giulio Carini iz organizacije WeMove Europe. „Tražimo od Ferrera da brani fer cijenu lješnjaka u Turskoj kako bi se radnicima zajamčio prihod od plaća i eliminirao dječji rad.

U 2018. godini život je izgubilo 67 djece i adolescenata tijekom rada, navodi udruga Centar za prava djece. Ferrero je sa svoje strane udvostručio prodaju u posljednjem desetljeću. U 2018. godini ostvarien je promet od 10,7 milijardi eura.