Festival pod nazivom „Up Helly Aa“ odnosi se razne oblike vatrenih svečanosti koje se održavaju na škotskom otočju Shetland svake godine u doba zimskog solsticija,a ponekad i krajem siječnja. Time se obilježava završetak yule sezone, odnosno prirodni završetak jedne i početak druge godine, ali i odaje počast vikinškim precima.

Svečanost uključuje mimohod nekoliko tisuća sudionik u mjestu Lerwick, ali i veliki broj manje posjećenih festivala u ruralnim dijelovima. Uobičajeno je da sudionici budu preobučeni u određene kostime te takvi marširaju ulicama gradova.

Porijeklo

Današnji festival izrastao je iz starije tradicije također vezane za zimski solsticij, a poznat pod nazivom „Tar Barrelling“. Skupine mladića tada bi nosile zapaljene bačve natopljene katranom kroz grad, kako bi otjerali zlo.

Međutim, nakon napuštanja ovog oblika proslave u razdoblju između 1874. te 1880., uslijedili su mimohodi s bakljama, za koje je dobiveno dopuštenje tadašnjih vlasti. Prvi takav mimohod s bakljama održan je 1876., dok je prva proslava dana Up Helly Aa održana 1881. Proslava je godinu poslije značajno posjećenija te je institucionalizirana putem zahtjeva gradskih tijela Lerwicka, kako bi se održala još jedna takva proslava prilikom posjeta Alfreda, vojvode od Edinburgha.

Prva vikinška lađa uključena je u svečanost i spaljena 1889., a početkom 20. stoljeća uveden je i lik „Jarl“.

Moderni oblik

Lik „Jarla“ predstavlja glavnu ličnost događaja. Osoba koja igra ulogu „Jarla“ mora biti najmanje 15 godina članom vijeća, a samo jedna osoba se svake godine odabire za priključenje vijeću.

Mimohod kulminira bacanjem stotina baklji prema replici vikinškog broda koji se izrađuje tijekom cijele godine. Spaljivanje vikinškog broda ima dakako simboliku vikinškog pogreba. Pritom se pjeva pjesma „The Norseman’s Home“.

Festivalske svečanosti odvijaju se diljem Shetlanda, a posebno u gradovima Scallonway, Lerwick, Nesting,Uyeasound, Bressay te drugima. Nakon mimohoda i paljenja broda, sudionici se okupljaju i lokalnim dvoranama, gdje se održavaju privatne zabave uz glazbu i stare te nove plesove.

Značenje naziva i simbolika

Naziv festivala sastavljen je od izvedenica nordijskih riječi. Up označava kraj nečega, u ovom slučaju godine, a dolazi od stare nordijske riječi uppi, koja se još uvijek koristi na Islandu i Farskim Otocima.

Riječ helly označava festival ili praznik, odnosno dane u razdoblju između 25. prosinca i 5. siječnja, a također potječe od stare nordijske riječi helgr.

Riječ aa označava sve, pa tako naziv Up Helly Aa označava završetak godine te sveopće slavlje u čast početka novog razdoblja.