FIFA pod optužbama zbog iskorištavanja radnika u Kataru

Qatar

Nizozemski radnički sindikat najavio je pokretanje tužbe prema FIFA-i ako ne reagira na “moderno ropstvo“  pri izgradnji  kompleksa za svjetsko prvenstvo u Kataru predviđeno za 2022. godinu.

Nizozemski sindikat FNV, koji pokreće pravni postupak zajedno sa 21-ogodišnjim radnikom iz Bangladeša, Nadim Shariful Alamom, želi da „FIFA prihvati svoju odgovornost i spriječi iskorištavanje radnika“ na izgradnji kompleksa.

Sindikat je samo posljednja u nizu organizacija koje upozoravaju na loše radne uvjete od kad je Katar dobio organizaciju prvenstva.

Ova naftom bogata emiratska država namjerava potrošiti desetke milijardi dolara do početka prvenstva, pripremajući osam novih i renoviranih stadiona, te popratnih projekata.

Katar uvelike ovisi o uvoznoj radnoj snazi, uglavnoj iz južne Azije, koja je vezana takozvanim „kafala“ ugovorima.

Radnici poput Nadima privučeni su u Katar obećanjima o velikoj zaradi, a sada rade kao moderni robovi za super bogate stanovnike Katara“, rekao je predstavnik FNV-a, Ruud Baars.

Alam je platio gotovo 4.000 eura da bi došao u Katar, gdje je 18 mjeseci  radio na iskrcaju tereta u luci, prije nego je dobio otkaz i bio izbačen iz zemlje. On sada potražuje 10.000 eura kompenzacije.

Stranci sačinjavaju 90 posto stanovništva koje živi u Kataru, većina njih su slabo plaćeni radnici iz južne Azije.

Katarske vlasti obećale su reformu, te pokrenule program upoznavanja radnika, poslodavaca i konzulata sa novim zakonom o radu.

Vlada je već poduzela neke mjere poboljšanja uvjeta života radnika, poput smještanja nekih od radnika u poboljšani smještaj i uvođenja veće kontrole isplate plaća.

Izvor: AP