Šef FIFA-inog odjela za održivost i različitost Federico Addiechi pozvao je medijske kuće da u svojim prijenosima smanje broj krupnih kadrova u kojima se pojavljuju zgodne  navijačice na stadionima, s ciljem borbe protiv – seksizma – u nogometu.

Svjetska krovna organizacija, po korupciji bliska europskoj UEFA-i, želi „dostojanstveniji“ prikaz ženskog dijela publike na preostale dvije utakmice. Ovaj izniman problem iznesen je na tiskovnoj konferenciji FIFA-e u srijedu, prenosi The Irish Times.

Naime, anti-rasistička organizacija FARE navodi kako je zabilježila više od 30 slučajeva u kojima su žene bile „metama presretanja na ulici“ tijekom proteklih mjesec dana natjecanja u Rusiji.

Primjereniji prikaz ženske publike u Rusiji su vjerojatno navijačice Saudijske Arabije, koje bi u nekim zemljama bile promatrane kao – huligani. | Foto: AP

Polovica prijavljenih slučajeva navodno uključuje ženske reporterke koje su bile uznemiravane tijekom direktnih prijenosa.

Addiechi navodi kako je FIFA pozvala nacionalne televizije da prestanu zumirati privlačne žene na stadionima kako bi se spriječili potencijalni „seksistički incidenti.

Iako je rasizam u Rusiji navodno vrlo veliki društveni problem, FARE je ovog puta ostala bez plijena jer tijekom natjecanja nije zabilježen niti jedan takav incident. Po tom pitanju na internetu su kružile glasine kako su primjerice čelni ljudi ruskih navijačkih skupina dobili nalog od samih vlasti da ne izazivaju nikakve sukobe te ne stvaraju incidente.