Treća doza cjepiva za korona virus mogla bi biti potrebna za zaštitu od novih sojeva virusa, izjavio je u utorak Bill Gates. Njegov komentar uslijedio je nakon opće zabrinutosti da trenutna cjepiva možda nisu dovoljno učinkovita protiv sojeva oktrivenih u Južnoj Africi i Brazilu.

Sada se razmatra jesu li nam potrebne jače doze trenutnog cjepiva, ili nam treba treća doza istog cjepiva, ili nam pak trebaju modificirana cjepiva“, rekao je Gates u razgovoru za CBS News.

Svih pet tvrtki koje proizvode američka cjepiva razmatraju opciju modificiranja cjepiva, te možda bude potrebno da osobe koje su već primile dvije doze prime i treću dozu. Vrlo je vjerojatno da će doći do modificiranja cjepiva kako bismo pokrili nove sojeve.

AstraZeneca ima nekih problema s novim sojevima. Johnson & Johnson i Novawax su također nešto manje učinkoviti, ali ipak dovoljno učinkoviti da bismo ih svakako trebali koristiti čim prije moguće.

Ako se korona virus sada ne iskorijeni, dodatna cijepljenja će vjerojatno biti potrebna u budućnosti. „Možda ne svake godine, ali dok god je virus oko nas, želimo da ga čim manje ljudi može prenijeti drugima.

Dr. Scott Gottlieb, bivši šef američke Agencije za hranu i lijekove također je za CBS News izjavio da će s vremenom vjerojatno trebati modificirati cjepiva, ali i da ujedno vjeruje da su aktualna cjepiva dovoljna zaštita od novih sojeva, iako su možda manje učinkovita.