Filipini su u petak počeli vraćati desetke brodskih kontejnera punih smeća u Kanadu. Taj bi potez mogao okončati šestogodišnji spor između dviju zemalja.

Čak 66 kontejnera s oko 2.500 tona kućanskog otpada (uključujući plastične boce, torbe, novine i pelene) preko noći su utovareni na brod u luci Subic, sjeverozapadno od Manile. Kontejneri su otišli u petak na mjesec dana dugo putovanje u kanadski grad Vancouver.

Prije tri godine filipinski sud proglasio je uvoz 2400 tona kanadskog otpada nezakonitim. Otpad je bio pogrešno označen kao plastika za recikliranje.

Predsjednik Rodrigo Duterte je tada naredio da se otpad pošalje natrag, prijeteći da će ga baciti ispred kanadskog veleposlanstva u Manili ili osobno otploviti s otpadom i ostaviti ga u kanadskim vodama. „Borimo se protiv Kanade. Proglasit ću im rat“, zaprijetio je nedavno Duterte.

Ottawa je objasnila da je otpad koji su prebacili na Filipine u razdoblju od 2013. do 2014. bio privatna komercijalna transakcija obavljena bez pristanka vlade.

Nakon Duterteove prijetnje ratom, Kanada predložila povrat svog smeća s Filipina

Zemlja je preuzela odgovornost za vraćanje smeća, ali nije ispunila rok. Filipini su potom opozvali svoje izaslanike u Ottawi.

Vlada Kanade poduzima sve potrebne mjere kako bi osigurala siguran i ekološki prihvatljiv transport, rukovanje i odlaganje otpada u Kanadi“, izjavio je Reutersu Mark Johnson, glasnogovornik kanadskog ministarstva za okoliš i klimatske promjene.

Glasnogovornik filipinskog predsjednika Salvador Panelo izjavio je kako se nada da će se veze s Kanadom sada vratiti u normalu. Filipinski ministar vanjskih poslova Teodoro Locsin izjavio je da je diplomatima koji su trebali napustiti Kanadu, sada rečeno da se vrate.

Početkom ove godine, Filipini su u Južnu Koreju poslali 6.500 tona otpada, koji je bio pogrešno deklariran kao plastične pahuljice.