Filipinska džihadistička skupina zauzela grad Marawi, vlast proglasila izvanredno stanje

Foto: Romeo Ranoco / Reuters

Skupina dobro naoružanih boraca terorističke skupine Maute, koja je povezana s puno poznatijim ISIL-om, napala je u utorak južni filipinski grad Marawi, pritom oslobodivši zatvorenike iz lokalnog zatvora, te ubivši nekolicinu policajaca i vojnika.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte proglasio je izvanredno stanje na području otoka Mindanao, na kojem se Marawi nalazi, s ciljem obuzdavanja pobune na tom problematičnom otoku gdje već duže vremena djeluju islamističke skupine poput Maute i Abu Sayafa.

Duterte je upozorio da će Filipini utonuti u kaos „ako islamistički ustanak je bude ugušen“. Pritom je poručio: „Spreman sam riskirati s izvanrednim stanjem, i stati ću ovome na kraj“.

Duterte je već u nekoliko navrata zaprijetio da će poduzeti ozbiljne akcije protiv džihadističkih skupina u toj inače većinski kršćanskoj zemlji.

Uvijek sam upozoravao, nemojte me izazivati, jer ako proglasim izvanredno stanje, riješit ću sve probleme koje Mindanao ima s održavanjem zakona i reda“, poručio je Duterte.

Za sada, izvanredno stanje odnosi se samo na otok Mindanao. Pravdavši svoju odluku o proglašenju izvanrednog stanja te slanju vojske u Marawi, Duterte je rekao da kad ne bi ništa poduzeo, njegova vladavina bi bila upamćenja po tome što se nije usprotivio nasilju i terorizmu, a on to „neće trpjeti“.

Naoružani pobunjenici zauzeli su zatvor i oslobodili zatvorenike, uzeli su taoce u lokalnoj crkvi i paradirali Marawijem pokazujući svoju snagu. Grad je potom ostao bez struje, a vladine snage vode ulične borbe s džihadističkim pobunjenicima.

Autor: Tribun