U odgovoru na islandsku rezoluciju UN-a o ljudskim pravima pri suzbijanju trgovine drogom na Filipinima, najviši državni zakonodavac u zemlji obrušio se na pobačaje Islanda, tvrdeći da nordijska nacija nema moralne osnove za držanje prodika Filipinima, prenosi Sputnik.

Predsjednik senata Vicente Sotto pozvao je na ignoriranje rezolucije UN-a da se istraži rat protiv dilera droge na Filipinima, te je pozvao da se umjesto toga istraži glavni podupiratelj ove rezolucije – Island – zbog kršenja ljudskih prava u dopuštanju pobačaja.

Oglas:

        

Imaju više nerođenih beba koje su pobačene ili ubijene. Veći je broj ubojstava kroz pobačaje od onog dilera droge koji se bore protiv policije“, rekao je Vicente Sotto.

Prema Sottu, Island nema „moralne osnove za predavanje Filipinima o ljudskim pravima“, zbog čega bi njegova zemlja trebala „zanemariti“ rezoluciju Vijeća za ljudska prava (UNHRC) koju je sponzorirao Island.

Kriminalci mogu uzvratiti, djeca ne mogu. O kojim ljudskim pravima oni pričaju?“ upitao se Sotto dodajući da trgovci drogom koji pružaju otpor i uništavaju obitelji gube svoja ljudska prava.

Sottovi komentari uslijedili su nakon prijedloga kolege senatora Imeea Marcosa da bi Filipini trebali prekinuti veze s Islandom. Prema Marcos, kćeri pokojnog filipinskog vođe Ferdinanda Marcosa, ukidanje diplomatskih odnosa s Islandom „poslalo bi snažnu poruku da druge zemlje ne bi trebale nametati svoje vrijednosti [Filipinima]“.

Mi smo neovisna zemlja koja provodi vlastite zakone o drogama kako bi iskorijenila vlastiti rat protiv opasne trgovine drogom“, rekla je Marcos. „Kako te zemlje mogu upirati prst na Filipine kada su mnogi od njih legalizirali pobačaj i ignorirali pravo na život nerođene djece?“.

Glasnogovornik predsjednika Dutertea upozorio je zemlje da se ne miješaju u državne poslove.

Svi incidenti u ratu s drogama su zbrojeni, zabilježeni. Sve što trebaju učiniti je pitati, a ne imati predrasude“, rekao je Salvador Panelo na konferenciji za novinare pozivajući na poštovanje suverenih država.

I sam Rodrigo Duterte ušao je u iskušenje sprdajući se s Islandom kao „nacijom žderača leda“ koja „nema razumijevanja za probleme zemlje“.

UNHRC je prošlog četvrtka usvojila rezoluciju pod pokroviteljstvom Islanda kojom se poziva na konkretne akcije u svezi s akcijama Duterteove vlade protiv dilera droge.

Procjenjuje se kako je Filipinski rat protiv dilera rezultirao smrću najmanje 6.000 dilera i ovisnika u policijskim operacijama između srpnja 2016. i svibnja 2019. Međutim, skupine za ljudska prava tvrde da je stvarni broj žrtava daleko veći, dosegnuvši čak 27.000 navodnih ubojstva i pogubljenja u stilu osveta, što filipinska vlada čvrsto odbacuje.

Nasuprot tome, ubijanje fetusa je legalan čin na Islandu od 1975. godine. Od 2010. nordijska je nacija imala stopu od 14,5 pobačaja na 1000 žena u dobi od 15 do 44 godine.