Filmske najave su “komercijalni uradak” osmišljen kako bi se “prodao film” i stoga bi trebali ispravno odražavati njegov sadržaj, presudio je ranije ovog tjedna kalifornijski američki okružni sudac Stephen Wilson, nakon što je odobrio kolektivnu tužbu protiv Universal Picturesa.

Slučaj uključuje dva tužitelja koji su odlučili tužiti Universal Pictures, jer su iznajmili film nakon što su vidjeli ono što će kasnije nazvati lažnim trailerom, odnosno najavom. Film o kojem je riječ, ‘Yesterday’ (2019.), imao je trailer s glumicom Anom de Armas, koja je zapravo izbačena iz samog filma, na veliku užasnutost njezinih obožavatelja Conora Woulfea i Petera Michaela Rosze.

Woulfe i Rosza, koji su platili po 3,99 dolara za iznajmljivanje filma na Amazon Primeu, sada traže najmanje 5 milijuna dolara od Universala u ime svih razočaranih obožavatelja. Njih dva su tvrdili da nikad ne bi iznajmili film da su znali da de Armas uopće ne glumi u njemu.

“Takvim potrošačima nije pružena nikakva vrijednost za njihovu posudbu ili kupnju” jer “uopće nisu dobili film u kojem se pojavljuje Ana de Armas”, stoji u tužbi. Sudac Wilson je odlučio da se njihov pravni postupak može pokrenuti.

“Universal je u pravu da traileri uključuju određenu kreativnost i uredničku diskreciju, ali ta kreativnost ne nadmašuje komercijalnu prirodu trailera”, rekao je u svojoj presudi, dodajući da je “u svojoj srži trailer zapravo reklama osmišljena da proda film pružajući potrošačima pregled filma.”

Universal je upozorio da bi klasificiranje trailera kao reklamnog govora omogućilo razočaranim filmskim obožavateljima da podnesu tužbe, tvrdeći da film nije ispunio očekivanja koja je kreirao trailer.

Sudac je odgovorio da studio može biti tužen za lažno oglašavanje samo ako je “značajan dio” “razumnih potrošača” doveden u zabludu. Posebno je objasnio da bi to moglo biti slučaj da se u filmu ne pojavi glumac ili scena iz trailera. Slučaj će sada dobiti daljnje ročište u travnju.