Bromopropilat koji se nalazi u izraelskoj naranči je pesticid koji se koristi u odbijanju krpelja i grinja koje se nalaze u agrumima. Zabranjen je u cijeloj EU još 2011. godine.

Nakon pojačane kontrole naranči uvezenih iz Izraela, Finska je otkrila prisutnost bromopropilata, pesticida zabranjenog u EU i blokirala pošiljku od 100 tona, izvijestio je Yle.

Finske carinske vlasti su odbacile osam od 16 pregledanih pošiljaka. Ostale su potvrđene kao sigurne za potrošače i dobile su zeleno svijetlo za prodaju.

Ispitujemo prve pošiljke koje stižu u Finsku uvijek na početku nove sezone berbe. Kako smo otkrili probleme s pošiljkama, odlučili smo nastaviti s kontrolama do kraja sezone berbe naranči u Izraelu. Najvjerojatnije ćemo također provoditi pojačane kontrole i tijekom sljedeće sezone berbe“, izjavila je Jonna Neffing, šefica sigurnosti proizvoda finske carine u priopćenju u srijedu.

Nismo pronašli bromopropilat u nijednom od proizvoda koje smo ispitivali nekoliko godina. Njegova je prisutnost u izraelskoj naranči ove godine bila iznenađenje“, rekao je Suvi Ojanperä, šef carinskog odjela zaduženog za kemijska ispitivanja namirnica.

Bromopropilat je pesticid koji se koristi za odbijanje krpelja i grinja koje se nalaze u agrumima. U 2011. godini EU je izdala opću zabranu bromopropilata jer on ne može biti izrazito štetan za potrošače.

Svake godine Carinski ured ispituje oko 3000 pošiljaka uvezenih namirnica i pretražuje ostatke pesticida u oko 1000 uzoraka.

Samo 20 posto izraelske zemlje prirodno obradivo, ali poljoprivreda i dalje ostaje ključna industrija, pokrivajući preko 90 posto izraelskih potreba za hranom i daje znatan rast BDP-u zemlje.

Međutim, čak 15 posto svježeg voća i povrća u Izraelu imalo je više ostataka pesticida nego što je dozvoljeno, zaključilo je istraživanje iz poljoprivrednog ministarstva za 2017. godinu.