Finska: Među „djecom izbjeglicama“ ima dvije trećine odraslih osoba

Finska, koja je proteklih godina primila velik broj tražitelja azila, sve češće preispituje starost istih, koji tvrde da su maloljetni. Naime, dosadašnjim provjerama ispostavilo se da dvije trećine tražitelja azila koji tvrde da su maloljetni, to nisu, već su odrasle osobe.

Kad finske imigracijske vlasti nisu sigurne u dob tražitelja azila, provode medicinske preglede kojima se utvrđuje biološka starost osobe.

Od 630 takvih pregleda koji su provedeni 2016. godine, za dvije trećine tražitelja azila koji su tvrdili da su maloljetni ispostavilo se da su lagali. Njih preko 400 bile su zapravo odrasle osobe.

Većina adolescenata tražitelja azila u 2016. godini došla je iz Afganistana (74 posto), zatim iz Iraka (11 posto) i Somalije (6 posto). Jeste li primjetili kako se Sirija uopće ne spominje u toj statistici?

Prošla godina ujedno je svjedočila i velikom broju odbijenih zahtjeva, 6.657 osoba vraćeno je iz Finske, što je veliko povećanje u odnosu na prijašnje godine. Razlog tome je veliko povećanje broja tražitelja azila, te povećani broj odbijenih zahtjeva.

Unatoč tome što je prošle godine Finska po prvi put u zadnjih 76 godina ostvarila negativnu demografsku statistiku prema kojoj je bilo više umrlih nego rođenih osoba, populacija te zemlje i dalje raste. Prošle godine je u Finsku doselilo 32.376 stranaca.

Izvor: Sputnik, Tribun