Finska optužila Rusiju da imigrantima dijeli bicikle i skutere kako bi ilegalno prelazili granicu

Čudno, kad pristižu brodovima preko Mediterana, ili u kamionima preko Balkana, onda im imigranti ne smetaju....

Finska razmatra potpuno zatvaranje svoje granice s Rusijom zbog optužbi da Moskva stoji iza dramatičnog porasta neregularnih prelazaka granice od strane imigranata s Bliskog istoka.

Izvori iz vanjske i sigurnosne politike rekli su finskom listu Iltalehti da je premijer Petteri Orpo spreman zatvoriti sve granične prijelaze na istočnoj granici zemlje već u srijedu.

Finska vlada već je prošlog tjedna najavila granična ograničenja nakon što je tvrdila da je Kremlj uključen u hibridni rat dopuštajući ilegalnim imigrantima, prvenstveno iz Sirije, Iraka i Afganistana, da prijeđu njezin teritorij kako bi došli do vanjske granice EU-a i destabilizirali Europu.

Međutim, daljnji dokazi o tome izašli su na vidjelo tijekom vikenda jer su snimke pokazivale kako su imigrantima davani električni skuteri i bicikli kako bi im pomogli na migracijskoj ruti.

Pretpostavlja se da je više od 300 imigranata pokušalo prijeći granicu u prošlom tjednu, uzimajući u obzir uobičajeno zanemarive jednoznamenkaste brojke.

Prema Iltalehtiju, finska vlada vjeruje da ima pravo vratiti ilegalne imigrante u Rusiju, ali kako je malo vjerojatno da će Moskva prihvatiti pojedince koji su prešli u Europu, Helsinkiju nije preostalo ništa drugo nego zatvoriti granicu.