Član Socijaldemokratske partije (SDP) iz Finske somalijskog porjekla ispričao se zbog laganja o izbacivanju putnika iz svog taksija nakon što ga je putnik navodno rasistički izvrijeđao.

Abdirahim Hussein, gradski vijećnik u Helsinkiju i taksist koji je Finsku prije nazivao rasističkom zemljom, priznao je da je lagao kad je na Twitteru napisao da je prisilio neimenovanog klijenta da izađe iz taksija zbog toga što ga je ovaj navodno rasistički vrijeđao, prenosi Yle.

„Ispričavam se zbog svojih postupaka i zbog laganja. Kao donositelj odluka moja je dužnost da budem iskren. Ovisim o povjerenju svojih birača i sada sam to povjerenje srušio. Učinit ću sve što mogu da vratim povjerenje u svoje postupke,“ napisao je Hussein na Twitteru.

Isprika je uslijedila nakon što je Hussein prošlog tjedna također putem Twittera opisao incident u kojem je zaustavio taksi duž autoceste kako bi iz taksija izbacio nasilnog putnika koji se navodno „ponašao na rasistički način“.

Hussein je tvrdio da ga je nasilni putnik pitao što radi u Finskoj i rekao mu da se vrati u Somaliju.

Nedugo zatim, somalijski SDP-ov političar promijenio je svoju priču tvrdeći da je zapravo „rasističkog putnika“ ostavio na autobusnom stajalištu, a ne duž autoceste. Kao rezultat toga, mnogi su počeli sumnjati da je općenito lažirao zločin iz mržnje.

Daljnjom istragom incidenta taksi tvrtke Taksi Helsinki utvrđeno je da se Husseinova priča jednostavno ne podudara s GPS podacima iz taksija.

„Istražili smo tijek događaja i razgovarali s Husseinom. Tada se ispostavilo da se njegova priča ne podudara i da nitko nije ostao pored puta“, kaže Jari Kantonen, izvršni direktor Taksi Helsinkija.

Na kraju je Hussein priznao da navodni „rasistički“ putnik nikada nije postojao. Medijima je rekao kako je lagao o incidentu da bi navodno započeo raspravu o uznemiravanju s kojim su izloženi taksisti.

Predsjednica vijeća grupe Eveliina Heinäluoma osvrnula se na incident u izjavi na Twitteru.

Izuzetno sam razočarana postupcima člana našeg vijeća Husu. Osoba koja je na odgovornom položaju trebala bi se ponašati sa dostojanstvom koje se traži od nje. O tome ćemo raspravljati na sljedećem sastanku skupine vijeća“, napisala je Heinäluoma.

Kako i priliči modernom „demokratskom sustavu“, nitko neće biti kažnjen niti na bilo koji način odgovarati za svoje postupke, ponajmanje netko koga se privilegira na račun „posebnog statusa“ jer spada u etničku manjinu.