Finska premijerka u Davosu: „Moramo podupirati Ukrajinu, makar rat potrajao 15 godina“

Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency

U raspravi na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, finska premijerka Sanna Marin rekla je da će Europa podržavati Ukrajinu “koliko god bude potrebno” čak i ako rat s Rusijom potraje više od 15 godina.

U razgovoru s Fareedom Zakariom iz CNN-a, finska premijerka Santa Marin (34) rekla je kako vjeruje da bi se Europa trebala posvetiti podršci Ukrajini u otvorenom sukobu s Rusijom, umjesto da traži postizanje mirovnog sporazuma i okončanje krvavog rata.

“Mislim da je jedina poruka koju trebamo poslati da ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Godinu, dvije godine, pet godina, 10 godina, 15 godina”, rekla je.

Marin, koja je 2019. postala najmlađa premijerka u povijesti svoje zemlje, rekla je: “Ne znamo kada će rat završiti, ali moramo biti sigurni da će Ukrajinci pobijediti. Mislim da nema drugog izbora. Kad bi Rusija dobila rat, pred nama bi bila samo desetljeća ovakvog ponašanja.”

“Mislim da druge zemlje vrlo pažljivo prate ono što se sada događa u Ukrajini. A ako bi Rusija pobijedila, onda bi poslala poruku da možete napasti drugu zemlju, možete napasti drugu zemlju i od toga možete dobiti”, dodala je.