Finska pustila u pogon najsnažniji nuklearni reaktor u Europi

Dok Njemačka zatvara svoje nuklearke i uzdaje se u snagu vjetra i sinčevu energiju za svoje energetske potrebe, druge europske zemlje otvaraju nove nuklearne reaktore kako bi riješile svoje energetske brige. Nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3) u jugozapadnoj Finskoj započeo je s proizvodnjom električne energije, izjavio je u nedjelju u izjavi čelnik operatera elektrane Teollisuuden Voima (TVO).

Nakon poduže faze testiranja u pogonu u Eurajokiju, redovita proizvodnja trebala je započeti u ponedjeljak, ali je umjesto toga pokrenuta u 2 ujutro u nedjelju.

OL3 od 1,6 gigavata najjači je nuklearni reaktor u Europi, a treći po snazi u svijetu. Prema riječima predsjednika TVO-a Jarma Tanhua, očekuje se da će raditi najmanje 60 godina i zadovoljiti oko 14% finske potražnje za električnom energijom.

“Proizvodnja Olkiluoto 3 stabilizira cijenu električne energije i igra važnu ulogu u finskoj zelenoj tranziciji”, izjavio je Tanhua.

Izgradnja OL3 započela je još 2005. godine, a trebao je početi proizvoditi električnu energiju 2009. godine, no zastoji u projektiranju i niz pravnih sporova rezultirali su 14-godišnjom odgodom njegovog pokretanja. Reaktor je priključen na finsku nacionalnu elektroenergetsku mrežu u ožujku prošle godine i započeo je probnu proizvodnju, no nekoliko tehničkih kvarova prisililo je TVO da nekoliko puta odgodi prelazak na redoviti rad.

OL3 je treći reaktor u nuklearnoj elektrani Olkiluoto. Prve dvije jedinice, OL1 i OL2, puštene su u pogon 1978., odnosno 1980. godine. Tijekom 2021. postrojenje Olkiluoto proizvelo je 14,4 teravat sati energije, što je otprilike jedna šestina ukupne potrošnje električne energije u Finskoj.

Očekuje se da će novodovršeni reaktor pomoći Finskoj da smanji svoju ovisnost o uvozu električne energije iz Švedske i Norveške i nadoknadi zalihe izgubljene nakon što je Rusija zaustavila izvoz električne energije u tu zemlju prošlog svibnja, kada je rusko komunalno poduzeće Inter RAO prestalo primati uplate za struju prodanu Finska putem paneuropske burze Nord Pool.

Autor: Ivica Mandekić