Policija u Finskoj razbila je lanac trgovine seksom predvođen imigrantima koji su djelovali u najmanje dvanaest većih gradova i trgovali ženama iz Rumunjske, prisiljavajući ih da rade kao prostitutke.

Istražitelji su ovog tjedna u Finskoj uhitili pet muškaraca i jednu ženu u vezi s mrežom trgovine ljudima, a još je jedan muškarac zadržan u pritvoru u Rumunjskoj. U sklopu akcije zaplijenjeno je i nekoliko stotina tisuća eura, a policija istražuje i moguće radnje pranja novca.

Oglas:

             

Prema izvješću finske televizije Yle, mreža je djelovala u Helsinkiju, Turkuu, Espoou, Tampereu, Ouluu i mnogim drugim većim gradovima diljem zemlje.

Navodi se da su sve žrtve rumunjske državljanke namamljeni u Finsku lažnim ponudama posla, iako se tvrdi da su neke od žrtava znale na kakvom će poslu raditi kad dođu do Finske.

Inspektor Jukka Larkio, koji je vodio istragu, rekao je da su mnoge žene bile prisiljene raditi, a da uopće nisu plaćene, dok su druge dobile samo 50 do 80 posto onoga što su im svodnici obećali.

Trgovina ljudima i svodništvo traje u različitim gradovima već kraće vrijeme. Isti su ljudi smješteni u iste stanove obično manje od mjesec dana. Osumnjičeni su imali mrežu koja pokriva gotovo cijelu zemlju. Žene su premještene u stanove u različitim gradovima“, rekao je Larkio.