Finsko Ministarstvo za socijalna pitanja i zdravstvo razvija politiku koja bi mogla zabraniti ljudima pušenje u stanovima u kojima žive i eventualno izbaciti one koji se ne pridržavaju zabrane.

Radna skupina za razvoj duhanske i nikotinske politike Ministarstva socijalne skrbi i zdravstva predložila je da se stambenim zajednicama i drugim tvrtkama dopusti potpuna zabrana pušenja u stanovima, pa čak i na balkonima.

Dok postoje mjere koje omogućuju tvrtkama za nekretnine da postignu zabranu pušenja od lokalnih vlasti, ne postoje čvrste mjere za kršenje zabrane, izvještava televizijska kuća Yle.

Vladina skupina nastoji povećati kazne za pušače, uključujući mogućnost da se stambenim tvrtkama dopusti da izbace one koji puše u vlastitim domovima.

“Prvo postoji mogućnost da se izda upozorenje, a ako se kršenje zabrane nastavi, onda se može preuzeti kontrola”, rekla je pravna stručnjakinja Finske udruge za upravljanje imovinom Jenni Valkama.

Grupa također želi ograničiti upotrebu duhana u drugim područjima, uključujući zabranu uvoza burmuta, koji se ušmrkava, a ne puši. Grupa je također željela podići dobnu granicu za kupnju duhanskih proizvoda s 18 na 20 godina, budući da su neki tvrdili da su prethodna povećanja dobne granice dovela do manjeg broja mladih ljudi koji konzumiraju duhanske proizvode.

Ovdje treba napomenuti da se ove mjere ne odnose na ljude koji su i vlasnici svoje nekretnine, već one žive u tuđem vlasništvu.