Finska sa SAD-om pregovara o pozicioniranju američkih trupa u toj zemlji

Helsinki je navodno već u pregovorima s Washingtonom o Sporazumu o obrambenoj suradnji (DCA) koji bi američkim trupama omogućio slobodno raspoređivanje u novoprimljenoj državi NATO-a, rekao je finski dužnosnik vanjskih poslova, Mikael Antell, za novine Helsingin Sanomat (HS). .

Mediji su izvijestili da Antell, koji služi kao zamjenik glavnog direktora za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova, vodi bilateralne pregovore i da je posljednja runda razgovora održana u glavnom gradu Finske prošlog tjedna.

Prema Antellu, sporazum ima za cilj pojačati trenutno članstvo Finske u NATO-u, koje je dobila u travnju, i učvrstiti sposobnost odvraćanja i obrambenih sposobnosti zemlje kroz prisutnost SAD-a i napredno stacioniranje obrambene opreme.

“Najvažnije je da sporazum omogućuje neometanu suradnju sa Sjedinjenim Državama u svim sigurnosnim situacijama i to u kratkom roku”, rekao je za HS.

Objasnio je da će DCA omogućiti ulazak i boravak američkih trupa, skladištenje materijala i moguća ulaganja u infrastrukturu kroz sredstva koja Pentagonu dodijeli američki Kongres.