Finska tvrtka počela izrađivati vodootporne tenisice od recikliranog taloga kave

#RENS je naziv tvrtke iz Fincke, koja je u vlasništvu Vijetnamaca, a koja izrađuje tenisice koje su načinjene od recikliranog taloga kave i reciklirane plastike

Za izradu jednog para potrebna je oko 21 šalica kave i 6 plastičnih boca. Takve tenisice imaju masu oko 460 grama, od čega 300 grama čine ostaci kave, piše World Economic Forum.

Jedno od prirodnih svojstava taloga za kavu je da pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa – dobra vijest za sve koji su upoznati s „mirisom“ dobro istrošenih tenisica. A #RENS navodi da su njihove tenisice ne sadrže nikakve životinjske sastojke.

Tvrtka navodno ima kupce u 57 zemalja, a proces proizvodnje namjeravaju ubrzati nakon kampanje prikupljanja sredstava. Postupci skupljanja kave i izrade cipela trenutno se rade u Kini, ali iz tvrtke navode da imaju ambicije preseliti proizvodnju u matičnu zemlju svojih osnivača Vijetnam.

Željeli smo napraviti najbolje tenisice, nešto tehnički napredno i održivo“, kaže Jesse Tran, koja je projekt pokrenula s istomišljenikom Son Chuom.

Oboje smo došli u Finsku na studij. Ali važno nam je da se naša proizvodnja na kraju preseli u našu zemlju – u Vijetnamu je ogroman rast proizvodnje i ulaganja i želimo biti dio toga.