Finska tvrtka Solar Foods objavila je kako je uspjela proizvesti hranu „iz zraka.“ Njihovo proteinsko brašno nazvano Solein načinjeno je od vode, električnom energijom dobivenom iz sunčevog zračenja, ugljičnog dioksida „uhvaćenog“ iz zraka te još nekoliko dodatnih sastojaka kao što su proteini, vitamini i drugi nutrijenti.

Solein tako sadrži 50 posto bjelančevina, 5-10 posto masti i 20-25 posto ugljikohidrata, ističu na svojoj web stranici.

Ovo brašno navodno ima okus i izgled tipičnog pšeničnog brašna, a od 2021. bi trebalo biti i glavni sastojak brojnih prehrambenih proizvoda.

Iz tvrtke ističu kako tijekom proizvodnje brašna nema ispuštanja stakleničkih plinova, već da se iz zraka izvlači ugljični dioksid koji se potom kombinira s vodom te drugim vitaminima i nutrijentima.

Proces fermentacije, sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac, pokretan je putem sunčeva zračenja koje se preko solarnih panela pretvara u električnu energiju. Iako se ovakav način pretvorbe energije smatra obnovljivim, poznato je da proizvodnja i odlaganje istrošenih solarnih panela predstavljaju veliki problem za okoliš.

Usprkos toj činjenici, Solar Foods se pohvalio kako je ovaj način proizvodnje proteina „oslobođen ograničenja poljoprivrede“ budući da njihov proizvod ne ovisi o količini padalina, obradivosti zemlje ili vremenskim prilikama.

Premda će se mnogima možda učiniti nemogućim, apsurdnim ili bizarnim, kompanija surađuje s Europskom svemirskom agencijom (ESA), koja je od tvrtke zatražila i razvoj sustava za proizvodnju „prirodnih“ proteina u svemiru.