Dokumenti finskog Ministarstva vanjskih poslova, koji su procurili u medije, pokazali su kako vlada planira vratiti teroriste Islamske države i njihovu djecu nazad u Finsku.

U dokumentu koja datira iz prošlog mjeseca navodi se da je ministarstvo osnovalo skupinu koja će pregledavati charter letove za pripadnike Islamske države koji se trenutno nalaze u sirijskom zatvorskom logoru Al-Hol. Njih će prvo prevesti avionom do Iraka, a potom prema aerodromu Helsinki-Vantaa, javlja Yle.

Prema dokumentu, charter letovi su se trebali obaviti ovaj tjedan i bili su usmjereni prvenstveno na prijevoz djece terorista – ali u planu je također navedeno da bi „sve osobe koje su se složile vratiti“ mogle biti uključene u operaciju.

U dokumentu se navodi da će operaciju voditi Ministarstvo vanjskih poslova, a završit će se nakon povratka na finsko područje. Svaka policijska akcija poduzeta prema povratnicima koji su navedeni u dokumentu planira se odvojeno.

Dokument također potpisuje šef policije Seppo Kolehmainen, unatoč ranijim demantiranjima da je vidio bilo kakve planove za povratak pripadnika Islamske države u Finsku.

Inače, finska je nedavno dobila i novu premijerku – pripadnicu socijaldemokrata Sannu Marin, što znači da će i Finska početi aktivnije pratiti svoje imbecilne susjede iz Švedske.