Finske vlasti razmatraju davanje prednosti ISIL-ovim povratnicima po pitanju stanovanja

© en.alalam.ir

Oko 80 islamističkih državljana Finske otputovalo je na Bliski istok kako bi postali dijelom terorističke skupine ISIL, a finske vlasti sada razmatraju davanje prednosti onima koji su se vratili, kako ne bi bili dijelom liste čekanja na stanove, već se brže „integrirali“ u društvo.

Finsko Ministarstvo unutarnjih poslova također je pozvalo lokalne vlasti na podržavanje islamskih terorista po pitanju zapošljavanja, piše Ilta-Sanomat.

Iako je vijest podigla očekivano mnogo prašine, pri čemu su neki opravdano i logično zaključili da bi ti isti povratnici-teroristi mogli počiniti nove napade sličnom onom u Turkuu, ministarstvo tvrdi kako je taj problem ostavljen na zbrinjavanje socijalnim radnicima.

Grad Vantaa složio se s prijedlogom ministarstva, uz tvrdnju kako trenutni sustav socijalne zaštite nema odredbe za one osobe koje se vraćaju s ratišta, odnosno, u ovom slučaju teroriste. Anna Cantell-Forsbom, šefica odjela za obiteljsku skrb izjavila je: „Vjerujem da ako se reintegracija u društvo smatra jednim od najboljih mehanizama protiv radikalizacije, onda su stan i radna obuka od najveće važnosti.

Cantell-Forsbom smatra da su povratnici-teroristi u ogromnoj opasnosti od „radikalizacije“, te da stoga moraju biti čim prije stambeno zbrinuti: „Naravno, također bi trebalo pružiti druge oblike podrške. Samo stan neće ništa riješiti. Drugi vitalni aspekti također se trebaju razmotriti.

Tarja Mankkinen, direktorica razvoja pri Ministarstvu unutarnjih poslova, istaknula je kako bi prvi prioritet trebao biti utvrđivanje razine upletenosti ovih članova terorističke skupine u njene zločine, prije nego li im se daju privilegije.

Finska se ovim suludim i krajnje nelogičnim prijedlogom uskladila sa susjednom Švedskom, čije su općine u velikom broju iznijele identične ideje proteklih mjeseci. Primjerice, grad Lund zalaže se za davanje besplatnih stanova džihadistima, ali i oslobađanja od dugova te pristup raznim društvenim programima.

Na osnovu tek pukog „smatranja“ kako će ovakvi postupci spriječiti „radikalizaciju“ već očigledno radikaliziranih terorista, osobe koje bi navodno trebale skrbiti o obiteljima stvaraju tako uvijete da se prekrši jedan od glavnih ideala ekstremnog liberalizma, a to je da su svi – jednaki. Naprotiv, ispostavlja se po tko zna koji put da su upravo oni koji su potpuna suprotnost liberalizmu imaju privilegije nad ostalima, jer mukotrpan rad poštenih ljudi u takvom sustavu nema nikakav značaj. Štoviše, on je potpuni promašaj.