Foto: Reuters / Andrea Comas

Finski eksperiment s takozvanim „osnovnim prihodom“ koji doslovno predstavlja primanje državnog novca bez ikakvih obveza, a s ciljem borbe protiv nezaposlenosti, pokazao je potpunu besmislenost čitave ideje.

Tijekom 2017. godine, oko 2.000 primatelja potpore za nezaposlene počelo je mjesečno primati 560 eura državnog novca, bez ikakvih postavljenih uvjeta. Istovremeno, kontrolna grupa nezaposlenih primala je uobičajenu naknadu za nezaposlene uz koju idu sve obveze i uvjeti za primanje iste.

Rezultati istraživanja, koje je objavila finska vlada, pokazali su da ovaj eksperiment nije imao nikakav učinak na stopu nezaposlenosti i samozapošljavanje među ispitanicima. Obje grupe s jednakim su uspjehom nalazile nove poslove na tržištu rada. Jedina razlika je u tome što se pokazalo da je skupina koja je dobivala takozvani besplatni novac, bila manje izložena stresu i općenito je izražavala veće zadovoljstvo. Finska vlada tako je spiz***ila pozamašnu svotu novca kako bi došla do zaključka da ljude usrećuje kad badava primaju novac.

Unatoč tome što zagovaratelji ovog modela ukazuju na to da on ima blagotvoran učinak na zadovoljstvo njegovih korisnika, čini se da Finska ipak neće krenuti s trajnom primjenom ovog modela na nivou države.

IZVORRT