Finski grad prebojao zebru duginim bojama u čast LGBT-a, a policija naredila uklanjanje zbog kršenja prometnog zakona

Pješački prijelaz u finskom gradu Turkuu koji je prebojan u otuđene dugine boje LGBT pokreta pokazao se prilično kratkotrajnim, jer je policija naredila njegovo uklanjanje nakon jednog dana kao kršenje Zakona o cestovnom prometu.

Grad Turku morao je ukloniti dugine boje s pješačkog prijelaza koji je javnosti obznanjen prije samo dan u obilježavanju Mjeseca ponosa koji se obilježava u lipnju, izvijestile su lokalne novine Åbo Underrättelser.

Iako je preoblikovanje pješačkog prijelaza podržalo Gradsko kazalište Turku koje se nalazi u blizini te je isto pozitivno prikazano u medijima, ova je posveta izazvala prigovore Policijskog odbora koji je rekao da bilo koji način pokrivanja prijelaza krši finski Zakon o cestovnom prometu.

„Grad će slijediti stav Policijskog odbora po tom pitanju i ukloniti boju što je prije moguće i obnoviti bijele crte koje označavaju zaštićeni prijelaz. Već je izdan radni nalog za njegovo uklanjanje i novo bojanje“, rekao je Grad Turku u priopćenju.

Gradske vlasti očito su pogrešno protumačile Zakon o cestovnom prometu, jer su naglasile da su prometni znakovi primjereni i da će se prijelaz normalno koristiti, unatoč duginim bojama.

Ranije je direktorica komunikacija grada Turku Saara Malila rekla da je gradu čast što na mnogo različitih načina postavlja pitanja tolerancije i jednakosti.

„Vijanje dugine zastave određenih dana djeluje kao trenutni komunikacijski kanal. Dugine boje naslikane na ulici podsjećaju nas da je grad svaki dan jednak i otvoren za sve“, rekla je Malila.