Nova studija koju je proveo finski istraživački tim pronašla je malo dokaza koji bi podržali ideju o klimatskim promjenama koje je stvorio čovjek. Rezultate istraživanja također su potvrdili istraživači u Japanu.

U radu objavljenom krajem prošlog mjeseca pod naslovom Nema eksperimentalnih dokaza za značajnu antropogenu klimatsku promjenu, tim znanstvenika sa Sveučilišta Turku u Finskoj utvrdio je da trenutni klimatski modeli ne uzimaju u obzir učinke pokrivenosti oblaka globalnim temperaturama, što uzrokuje precjenjivanje utjecaja stakleničkih plinova koje navodno stvara čovjek.

Modeli koje koriste službena tijela kao što je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) „ne mogu pravilno izračunati prirodnu komponentu uključenu u promatranu globalnu temperaturu“, navodi se u studiji, dodajući da u modelima „nedostaje jaka negativna povratna informacija od oblaka“.

Papa Franjo potiče uvođenje poreza na emisije CO2 da bi se spriječila „klimatska katastrofa“

Prilagodivši se faktoru pokrivenosti oblaka i obračunavajući emisije stakleničkih plinova, istraživači su otkrili da čovječanstvo jednostavno nema velik utjecaj na Zemljinu temperaturu.

Ako obratimo pozornost na činjenicu da je samo mali dio povećane koncentracije CO2 antropogen, moramo shvatiti da antropogene klimatske promjene ne postoje u praksi.

Autori studije prave znakovitu razliku između tipa modela koji favoriziraju klimatološki znanstvenici u IPCC-u i istinskih dokaza, tvrdeći da „računske rezultate ne smatramo eksperimentalnim dokazom“, ističući da modeli često donose kontradiktorne zaključke.

S obzirom na dokaze iznesene u studiji, finski tim je zaokružio rad zaključivši da „praktički nemamo antropogene klimatske promjene“, dodajući da „uglavnom niski oblaci kontroliraju globalnu temperaturu.

Rezultati su nagli zaokret u odnosu na tvrdnje koje su iznijeli mnogi ekolozi, uključujući i američke zakonodavce kao što je Alexandria Ocasio-Cortez, koji tvrde ne samo da su klimatske promjene neposredna prijetnja planeti, nego da je to u velikoj mjeri umjetni fenomen. Ocasio-Cortez, poznatija kao „AOC“, predložila je plan nazvan „Green New Deal“ za rješavanje te navodne teške prijetnje.

Pritom je navela i „cijenu“ samo jednog takvog plana koja se penje na 10 bilijuna dolara.

Cijena prijevare „klimatskih promjena“ u SAD: Bilo kakav plan mora koštati barem 10 bilijuna $

Japanski istraživači na Sveučilištu u Kobeu došli su do sličnih rezultata kao i ekipa iz Turkua, nalazeći u radu objavljenom početkom srpnja, da pokrivenost oblacima može stvoriti „kišobranski učinak“ koji bi mogao promijeniti temperature na način koji nije obuhvaćen trenutnim modelima.