Naime, za izradu kruha koristi se brašno koje je dobiveno mljevenjem osušenih cvrčaka, uz dodatak uobičajenog brašna te sjemenki. Na taj način ovaj kruh ima višu razinu proteina u odnosu na obični kruh. Svaka štruca kruha sadrži oko 70 cvrčaka, a koštat će 3.99 eura, dok obični kruh u Finskoj košta između 2 i 3 eura. Brašno od cvrčaka dobavlja se iz Nizozemske.

Potrošačima se nudi dobar izvor proteina i također im daje priliku da se upoznaju s hranom čiji su temelj kukci,“ izjavio je šef inovacija tvrtke, Juhani Sibakov.

Potražnja za izvorima hrane koji humanije utjeću na životinje, podigla je razinu interesa posebice u pogledu izvora proteina.

Tijekom studenog, Finska se tako pridružila pet drugih europskih zemalja – Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji i Danskoj – u odobrenju da se insekti koriste u prehrambenim proizvodima.

Brašno od cvrčaka. | Screenshot Youtube

Ne osjećam razliku u okusu… ima okus po kruhu,“ izjavila je jedna studentica kod degustacije.

Ipak, navodno će zbog ograničene opskrbe insektima ovaj kruh zasad biti prodavan u samo 11 Fazerovih pekarnica u okrugu Helsinkija, ali plan je proširiti prodaju na barem 47 drugih trgovina iduće godine.

Insekti su postali vrlo traženi dio prehrane posljednjih godina, posebice u bezglutenskoj prehrani, ali i zbog činjenice da insekti ne zahtijevaju poseban uzgoj poput drugih životinja.

Zasad nema niti društveno-ideoloških prepreka, budući da se organizacije za zaštitu životinja još uvijek nisu pobunile protiv korištenja kukaca u svakodnevnoj prehrani. No, poznajući moderne društvene tekovine, vjerujemo kako na to nećemo dugo čekati.