Finski sud zabranio djelovanje Nordijskog Pokreta Otpora u zemlji

Okružni sud u gradu Tampere, zabranio je djelovanje finskog ogranka nacionalsocijalističke organizacije Nordijski Pokret Otpora (NMR) zbog „besramnog kršenja načela dobre prakse.“

Foto: Terri Niemi /Yle

Sudski spor pokrenula je finska policija koja je u ožujku ove godine pokrenula postupak protiv NMR-a slijedom aktivnosti koje se smatraju nasilnima te kršenjem javnog reda i mira.

Iz NMR-a tvrde pak da država sustavnom represijom pokušava ugušiti opoziciju i slobodu govora zajamčenu ustavom.

Sud je svoju odluku opravdao navodima kako je riječ o nasilnoj skupini koja je svoje sljedbenike i pristaše poticala na nasilje te da su njena djela kršila ljudska prava drugih.

Većina medija kao primjer ovog „nasilja“, navodi incident iz prošle godine, u kojem je jedan od članova NMR-a tijekom dijeljenja letaka na trgu fizički napao provokatora, inače poznatog korisnika opijata, koji je tjedan dana nakon napada umro. Premda je na vlastitu odgovornost napadnuti pušten iz bolnice, a niti razlog smrti nije sam napad, napadač je osuđen na dvije godine zatvora.

Iz NMR-a su izjavili kako će se žaliti na presudu, a jedan od finskih aktivista još je početkom godine izjavio: „Osobno smatram da sustav neće u tome uspjeti, ali ako se to i dogodi, mi smo već razmotrili naše strategije kako nastaviti djelovanje. Imamo plan B, plan C i plan D. Sve ovisi o tome zašto će nas zabraniti i kakve kazne ćemo dobiti, ali čak i da nas bace na deset godina u zatvor, mi se nećemo predati i naći ćemo načina kako nastaviti borbu.