Finski Vrhovni sud odbacio je žalbu finskog ogranka Nordijskog pokreta otpora (NRM) na prethodnu odluku zabrane djelovanja skupine u zemlji.

Zabranu je predložila finska policija, tvrdeći da djelovanje skupine „besramno krši načela dobre prakse“ te da je skupina navodno sklona nasilju, iako u organizaciji godinama imaju prasku nenapadanja protivnika, osim u slučajevima samoobrane.


Finski sud zabranio djelovanje Nordijskog Pokreta Otpora u zemlji


Tijekom prvog sudskog procesa pokazalo se da policija, sigurnosne službe i pravosuđe općenito nema nikakve čvrste dokaze, argumente niti razloge da se zabrani djelovanje NRM-a u Finskoj.

Usprkos očekivanoj zabrani, članovi NRM-a već su pokrenuli novu skupinu Kohti Vapautta! (Prema slobodi!) koja već neko vrijeme djeluje u Finskoj.

NRM je pak nastavio s aktivnim djelovanjem u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj te na Islandu, dok im se kroz godine članstvo sve više povećava.

Istovremeno je čitava opozicija trulog političkog sustava, potpomognuta pristranim masovnim medijima i brojnim međunarodnim organizacijama zatražila od skandinavskih vlada, posebice u Švedskoj, da se zabrani rad NRM-a.


Nordijski pokret otpora: Jedini aktivni otpor etničkom, društvenom i ekonomskom suicidu Skandinavije