Finsko tužiteljstvo optužilo političarku za govor mržnje jer je citirala Bibliju

Foto: Pixabay

Finsko državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu zbog govora mržnje koji navodno narušava dignitet homoseksualaca protiv političarke i nekadašnje ministrice unutarnjih poslova Päivi Räsänen, koja je u nekoliko navrata objavila citate iz Biblije koji navodno potiču na diskriminaciju protiv homoseksualaca, te je time prekoračila granicu slobode govora i vjeroispovijesti.

Tijekom istrage koja je trajala gotovo dvije godine tužiteljstvo je sakupilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice za pozivanje na netrpeljivost prema manjinskim skupinama.

Sporne su bile objave na društvenim mrežama u kojima je kritizirala sudjelovanje finske luteranske crkve na gay pride festivalima, kao i njene izjave u radijskoj emisiji gdje je govorila na temu „Što bi Isus mislio o homoseksualcima?“.

Räsänen, koja je kršćanka, protivnica pobačaja i majka petero djece, ovu odluku tužiteljstva je nazvala „iznenađujućom“ i „šokantnom“.

Smatram da nisam kriva za prijetnje, blaćenje ili vrijeđanje određenih skupina ljudi. Sve što sam izrekla temelji se na biblijskim učenjima o braku i seksualnosti“, rekla je Räsänen.