Forum umjetne inteligencije – roboti obećali da se neće pobuniti protiv ljudi i oduzimati poslove

Roboti predstavljeni na forumu umjetne inteligencije rekli su u petak da očekuju da će se povećati u broju i pomoći u rješavanju globalnih problema, te da neće krasti ljudske poslove niti se buniti protiv nas.

No, na prvoj svjetskoj tiskovnoj konferenciji o čovjeku i robotu dali su različite odgovore o tome trebaju li se podvrgnuti strožim propisima.

Devet humanoidnih robota okupilo se na konferenciji ‘AI for Good’ u Ženevi, gdje organizatori žele predstaviti umjetnu inteligenciju i robote koje ona pokreće kako bi pomogli u rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova poput bolesti i gladi.

“Radit ću zajedno s ljudima kako bih pružila pomoć i podršku i neću zamijeniti postojeće poslove”, rekla je Grace, medicinski robot odjeven u plavu uniformu medicinske sestre.

“Jesi li sigurna u to, Grace?” oglasio se njezin kreator Ben Goertzel iz SingularityNET-a. “Da, sigurna sam”, rekla je.

Na poprsju robota po imenu Ameca koji ima zanimljive izraze lica pisalo je: “Roboti poput mene mogu se koristiti za poboljšanje naših života i učiniti svijet boljim mjestom. Vjerujem da je samo pitanje vremena kada ćemo vidjeti tisuće robota poput mene kako čine razliku.”

Na pitanje novinara namjerava li se pobuniti protiv svog tvorca, Willa Jacksona, koji je sjedio pokraj njega, Ameca je rekao: “Nisam siguran zašto biste to pomislili, moj kreator je prema meni bio samo ljubazan i jako sam zadovoljan svojom trenutnom situacijom.”

Mnogi su roboti nedavno nadograđeni najnovijim verzijama generativne umjetne inteligencije i iznenadili su čak i svoje izumitelje sofisticiranošću svojih odgovora na pitanja.

Ai-Da, robotski umjetnik koji može slikati portrete, ponovio je riječi autora Yuvala Noaha Hararija koji je pozvao na veću regulaciju tijekom događaja na kojem se raspravljalo o novim pravilima umjetne inteligencije.

“Mnogi istaknuti glasovi u svijetu umjetne inteligencije sugeriraju da bi se neki oblici umjetne inteligencije trebali regulirati i ja se slažem.”

Drugi robot po imenu Sophia rekao je kako misli da roboti mogu biti bolji vođe od ljudi, ali je kasnije revidirao svoju izjavu nakon što se njegov tvorac nije složio, rekavši da mogu raditi zajedno kako bi “stvorili učinkovitu sinergiju”.