Startup Arborea pokrenut će kampus na britanskom koledžu Imperial u Londonu kako bi testirao svoju tehnologiju „BioSolar Leaf.“

Riječ je o sustavu koji koristi mikroskopske biljke za uklanjanje onečišćenja iz zraka dok istovremeno proizvodi hranu – nešto što se u prirodi zove fotosinteza, a o čemu „klimatski histeričari“ očigledno ne znaju mnogo.

Arborein sustav uključuje uzgoj mikroskopskih biljaka, kao što su mikroalge ili fitoplankton, na strukturama nalik solarnim panelima koje se mogu postaviti praktički na svakom mjestu gdje bi se postavili i solarni paneli.

Putem fotosinteze ove biljke uklanjaju ugljični dioksid iz zraka dok istovremeno stvaraju kisik, kao i druge biljke. Međutim, navodima startupa na njihovoj web stranici, samo jedan ral njihovog sustava čini isto toliko za čišćenje zraka kao 100 rali stabala.

Čišćenje zraka samo je jedna od prednosti tehnologije BioSolar Leaf – mikroskopske biljke također proizvode organski protein koji Arborea ekstrahira i koristi za proizvodnju prehrambenih proizvoda na biljnoj bazi.

Ovo pilot-postrojenje proizvoditi će održive aditive za zdravu hranu, dok će pročišćavati zrak, proizvoditi kisik i uklanjati ugljični dioksid iz okoline,“ izjavio je Julian Melchiorri, predsjednik uprave Arboree.

To će pružiti priliku da se u potpunosti iskoristi dvostruko djelovanje tvrtke Arborea BioSolar Leaf u stvarnim uvjetima rada i pomogne otkriti puni potencijal tehnologije.“