Fracuska: Masovni prosvjedi zbog ideje da građani idu u mirovinu sa 64 godine

Foto: AFP / Thomas Samson

Željeznički promet, škole, letovi i brojne tvrtke u Francuskoj bili su u prekidu u četvrtak jer su radnički sindikati organizirali masovne prosvjede protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da podigne dob za odlazak u mirovinu na 64 godine, što je potez kojem se žestoko protivi francuska javnost.

Najveći prosvjedi održani su u Parizu, gdje je sindikat CGT procijenio da je na ulice izašlo 400.000 ljudi. Sindikat tvrdi da je dva milijuna ljudi prosvjedovalo diljem zemlje, iako je francusko ministarstvo unutarnjih poslova procijenilo odaziv na 1,2 milijuna diljem zemlje i 80.000 u Parizu.

Usred demonstracija, policajci su se sukobili s anarhistima odjevenim u crno, koji se redovito pojavljuju na prosvjedima u Francuskoj kako bi se sukobili s policijom.

Macronova vlada poziva parlament da usvoji prijedlog zakona kojim bi se dobna granica za odlazak u mirovinu za većinu francuskih radnika povisila sa 62 na 64 godine, što bi rezultiralo time da bi ti radnici ipak dobili svoje mirovine tri godine ranije od većine svojih europskih kolega.