Foto: Sylvain Thomas / AFP

Noć prije Svih svetih rulja od tridesetak osoba zapalila je dvije škole u francuskom gradu Béziers, nakon čega su napadnuti policajci i vratogasci koji su došli ugasiti požar.

Incidenti su započeli oko 9 sati navečer gdje su prvo zapaljeni napuštena zgrada i garaža. Kad je policija došla na lice mjesta, izgrednici su napali policajce pirotehnikom i kamenjem.

Sat vremena kasnije zapaljena je srednja škola Maurice Et Katia Krafft kao i osnovna škola Tamaris. Kad su policija i vatrogasci došli ponovno su napadnuti. Tek nakon što je poslano policijsko pojačanje, vatrogasci su uspjeli staviti požar pod kontrolu. Srednja škola pretrpjela je manju štetu, dok je osnovna škola Tamaris poprilično uništena, te je pitanje hoće li se moći obnoviti bez kompletnog rušenja.

No neredi tu nisu prestali, već se „omladina“ kako ih francuski mediji zovu, a znamo što to znači, odlučila praviti nerede u obližnjim dijelovima grada maltretirajući vozače i ometajući promet tako što su postavljali barikade po cestama od zapaljenih kontejnera za smeće i gađali prolazeće automobile kamenjem.

Situacija se primirila tek iza ponoći nakon što je poslano još policijskih pojačanja. Tijekom noći i smirivanja nereda nitko nije uhićen, a tek jedan petnaestogodišnjak priveden je još prije paleži jer je gađao policajce kamenjem. Izgovor policije je taj da su izgrednici bili maskirani pa ih se nije moglo identificirati.