U moru posve očekivanih optužbi za „fašizam“, „ustašvo“ i slične epitete s domaće šizofrene scene, francuska „anti-rasistička“ organizacija LICRA proglasila je hrvatsku nogometnu reprezentacijudramatično jednoličnom“ i „bezbojnom“.

LICRA (Međunarodna liga protiv rasizma i anti-semitizma), slovi kao nevladina organizacija kojoj je glavni cilj borba protiv rasnih predrasuda. Međutim, 15. srpnja LICRA je pribjegla upravo rasističkim optužbama i iskazivanju netrpeljivosti prema jednoj homogenoj autohtonoj europskoj reprezentaciji koja je suprotno svim očekivanjima došla do finala.

Dotična organizacija jedna je od najutjecajnijih te vrste u Francuskoj, a pandan je „američkom“ SPLC-u, koji desetljećima sve neistomišljenike karakterizira kao mrzitelje, naciste, fašiste, rasiste ili anti-semite. Pritom je, dakako, sasvim nevažno što pojedina skupina ili pojedinci zapravo govore ili rade.

Rasistička poruka bez ikakve svrhe osim iznošenja rasne mržnje. | Foto: Facebook/Licra Paris

Prije samog finala, pariški ogranak LICRA-e na Facebooku je objavio poruku u kojoj su pored epopeje o kolonijalizmu i neizostavne negativne asocijacije s Balkanom, veličali francuski tim zbog „višebojnosti“ i „multietničnosti“, dok je hrvatski tim nazvan „dramatično jednoličnim i bezbojnim.

Današnji meč ističe se povijesno i sociološki () Francuski tim, koji je višebojan i multietnički, suočava se s hrvatskim timom, dramatično jednoličnim, () bezbojnim, bezukusnim, bogatim samo sobom () Francuska će pobijediti, ona okuplja, iskazuje dobrodošlicu, uključuje (…)“, stajalo je u rasističkoj objavi.

Nakon negativnih reakcija na objavu, ona je ekspresno obrisana uz tvrdnju kako je bila riječ o pogrešci, a potom je zamijenjena novom u kojoj se čitavu reprezentaciju povezalo s mafijom, a samu naciju s – ksenofobijom i rasizmom.

Dotična objava također je kasnije obrisana, a ostavljena samo isprika.

Isprika LICRA-e. | Foto: Facebook/Licra Paris