Francuska agencija za regulaciju bankovnog poslovanja objavila je u ponedjeljak da je kaznila nacionalnu Poštansku banku (Banquw Postale) s 50 milijuna eura nakon što je otkriveno da je ona odobrila prijenose gotovine osoba osumnjičenih za terorizam.

Francusko tijelo za nadzor i sanaciju (ACPR) navodi kako je između 2009. i 2017. otkriveno 75 prijenosa novca putem računa u Poštanskoj banci, u što je bilo uključeno 10 osoba čija imovina je zamrznuta. Od toga je njih 9 bilo metama anti-terorističkih istraga, prenosi The Local.

Poštanska banka u Francuskoj omogućuje osobama prijenos novca čak i ako one nemaju račun u banci, a poslovnice se nalaze u poštanskim uredima diljem zemlje.

ACPR navodi kako banka nije poduzela mjere za provjeru jesu li osobe koje šalju novac osumnjičene za kaznena djela, odnosno jesu li im sredstva na računima zamrznuta zbog istraga.

Iz banke najavljuju žalbu na ovu odluku tvrdeći da kako su naknadne potvrde ukazale da „niti jedna operacija ne sadrži pronevjeru novca ili financiranje terorizma.