Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona najavio je u petak da će on i njegova administracija preskočiti konferenciju Ujedinjenih naroda o rasizmu sljedećeg mjeseca jer su zabrinutosti zbog povijesti antisemitskih primjedbi izrečenih na tom događaju.

Zabrinut poviješću antisemitskih primjedbi iznesenih na UN-ovoj konferenciji o rasizmu, poznatoj kao konferencija u Durbanu, predsjednik Republike odlučio je da Francuska neće sudjelovati na konferenciji koja će se održati ove godine.

Francuska je posljednja u nizu država koje su bojkotirale 20. godišnjicu Svjetske konferencije protiv rasizma (WCAR). Australija, Kanada, Velika Britanija i SAD također su najavile da će bojkotirati događaj UN-a.

Obrazloženje Velike Britanije bilo je isto kao i Francusko, a Kanada i SAD izričito su tvrdili da konferencija u Durbanu izražava anti-izraelski osjećaj, što kanadski i američki dužnosnici nisu mogli dopustiti svojim prisustvom. Australski premijer Scott Morrison optužio je UN čak i za isticanje jednostranog i spornog jezika koji izdvaja Izrael, navodeći da se Canberra neće pridružiti takvoj konferenciji.

Ovo nije prvi put da su događaj bojkotirale brojne zemlje, a Australija, Kanada, Njemačka, Izrael, Italija, Nizozemska, Novi Zeland i Poljska odbile su doći još 2009. godine.

WCAR je rezultirao usvajanjem Durbanske deklaracije i Programa djelovanja, obvezujući nacije da se bore protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.