Francuski zatvorenici koji su osuđeni na manje od dvije godine zatvora bit će pušteni tri mjeseca ranije kako bi se ublažila zabrinutost zbog prenatrpanosti zatvora, izvijestio je u utorak francuski list Le Figaro.

Potez francuskog ministarstva pravosuđa znači da od 1. siječnja ove godine kriminalci mogu napustiti zatvor tri mjeseca ranije nego što im je određena kazna, pod uvjetom da su osuđeni na manje od dvije godine zatvora i imaju odgovarajući smještaj.

Prijevremeno puštanje na slobodu neće se odnositi na osobe osuđene za obiteljsko nasilje, seksualne delikte poput silovanja i seksualnog napada ili kaznena djela protiv maloljetnika mlađih od 15 godina. To će međutim značiti da osuđeni trgovci drogom, pljačkaši i lopovi te nasilni kriminalci moći će ranije slobodno šetati francuskim ulicama.

Nova politika razbjesnila je suce zabrinute zbog ponovljenih prijestupnika; inzistiraju na tome da su kazne koje izriču kriminalcima opravdane.

“Nismo postali suci da bismo bili roboti koji potpisuju papire bez uvažavanja. Ako zakonodavac želi isprazniti zatvore, ne treba da mi to činimo”, rekao je jedan sudac na kojeg se poziva Le Figaro. Sudac je upozorio da je samo pitanje vremena kada će se pokazati da je politika neuspješna od strane zatvorenika koji ponovno počini prijestup kada bi još trebao biti iza rešetaka.