Francuska: Centar za „rehabilitaciju“ džihadista zatvoren jer nije bilo zainteresiranih dobrovoljaca za sudjelovanje

© GUILLAUME SOUVANT/AFP/Getty Images
© GUILLAUME SOUVANT/AFP/Getty Images

Jedini francuski centar za de-radikalizaciju islamskih ekstremista zatvorio je svoja vrata nakon što je popunjeno manje od polovice mogućih mjesta.

Francusko Ministarstvo unutarnjih poslova svojedobno je donijelo plan „de-radikalizacije“ onih koji su se podčinili islamskim radikalnim idejama. U tu svrhu prošle godine otvoren je takozvani „rehabilitacijski centar za džihadiste“, koji je službeno nazvan „Centar za prevenciju, reintegraciju i državljanstvo“ u mjestu Beaumont-en-Veron.


Widget not in any sidebars

Isto ministarstvo ovih je dana objavilo vijest da se centar zatvara zbog manjka zainteresiranih dobrovoljnih sudionika, uz činjenicu da ih se samo 9 prijavilo u odnosu na 25 dostupnih mjesta, piše L’Express.

Zanimljivost je da od prijavljenih devet „radikala“, niti jedan nije završio program.

Unatoč kompetentnosti, odlučnosti i trudu osoblja centra, koje je demonstriralo svoje znanje u pogledu osiguranja multidisciplinarne skrbi polaznika, eksperiment nije bio uspješan,“ izjavio je Gérard Collomb, ministar unutarnjih poslova.

Vlasti unatoč neuspjehu namjeravaju i dalje pokušavati voditi program de-radikalizacije, ali na mnogo nižoj razini.

Rad zatvorenog centra zasnivao se na dobrovoljnom dolasku osoba, ali ne i islamista koje se smatralo opasnima, kao niti onih koji su počinili zlodjela.

Međutim, u siječnju je otkriveno da je upravo jedan od polaznika, Mustafa S., uhićen zbog optužbi za terorizam i pokušaj putovanja u Siriju da bi se pridružio terorističkim skupinama.

Autor: Tribun