Francuska: COVID centri svakodnevno meta napada vandala

Foto: AFP / Pascal GUYOT

Francusko Ministarstvo unutarnjih poslova utvrdilo je da je svakodnevno u prosjeku jedan centar za cijepljenje ili probir Covida dnevno vandaliziran od sredine srpnja na ovamo, a napadnuto je oko 20 takvih mjesta u cijeloj zemlji, izvijestili su u utorak lokalni mediji.

Podaci prikupljeni od Ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je od 14. srpnja do 9. kolovoza u cijeloj zemlji bilo 20 napada na središta za cijepljenje i centre za testiranje na Covid.

Uz izvještaje o vandalizmu, zabilježeni su i podmetnuti požari. Centar za cijepljenje u Urrugneu, gradu u Atlantskim Pirinejima, zapaljen je 18. srpnja, dok su slični napadi prijavljeni čak i na otoku Reunion prošle nedjelje.

Brojni napadi organizirani na različite ustanove podudaraju se s masovnim prosvjedima koji su tjednima tresli Francusku, u vezi sa “zdravstvenom propusnicom” i obveznim cijepljenjem zdravstvenih radnika do sredine rujna, koji su prošlog tjedna dobili podršku najvišeg ustavnog suda.

Shema zahtijeva od svih građana koji žele ući na većinu javnih mjesta u Francuskoj da pokažu svoju zdravstvenu propusnicu kako bi pokazali svoje cijepljenje ili virusni status pri ulasku.

Prema vladinim podacima, 55,6% francuskog stanovništva u potpunosti je cijepljeno, dok je gotovo 66,7% primilo barem jednu dozu cjepiva.