Četiri francuska proizvođača duhanskih proizvoda optužena su za „namjerno ugrožavanje ljudskih života“ lažiranjem testova u cilju skrivanja stvarnih razina nikotina i katrana u cigaretama.

Francusko Nacionalno vijeće protiv pušenja (CNCT) uložilo je primjedbu protiv četiri francuska proizvođača duhanskih proizvoda uz tvrdnju da su razine nikotina i katrana u cigaretama mnogo veće u odnosu na ono što pokazuju testiranja.

Optužene tvrtke navodno su pronašle način kako varati na testovima, te skrivaju stvarne razine otrovnih sastojaka koje ljudi svjesno konzumiraju.

Stvorili su uređaj koji stavljaju u cigarete i koji može zavarati strojeve kojima bi se trebale kontrolirati količine katrana i nikotina,“ rekao je Pierre Kopp, član CNCT-a.

Testiranje cigareta na životinjama

Ovaj „uređaj“ navodno čine sićušne rupe u filteru, što omogućuje drugačiju funkciju kod testiranja u odnosu na onu u stvarnom životu. Dotične rupice, koje su golom oku nevidljive, navodno „ventiliraju“ štetni dim kod testiranja.

Na pitanje zašto bi se tvrtke koristile ovim metodama, iz CNCT-a tvrde kako je to zato da se pušače dodatno natjera na ovisnost, budući da će udisati više katrana i nikotina.

CNCT namjerava podići tužbu protiv kompanija te zahtijeva od njih uklanjanje ovih filtera, ali i kompenzaciju za „žrtve“ koje, ironično, dobrovoljno postaju ovisnici.

Tvrtke zasad nisu reagirale na optužbe.