Četiri francuska proizvođača duhanskih proizvoda optužena su za „namjerno ugrožavanje ljudskih života“ lažiranjem testova u cilju skrivanja stvarnih razina nikotina i katrana u cigaretama.

Francusko Nacionalno vijeće protiv pušenja (CNCT) uložilo je primjedbu protiv četiri francuska proizvođača duhanskih proizvoda uz tvrdnju da su razine nikotina i katrana u cigaretama mnogo veće u odnosu na ono što pokazuju testiranja.

[do_widget id=text-53]

Optužene tvrtke navodno su pronašle način kako varati na testovima, te skrivaju stvarne razine otrovnih sastojaka koje ljudi svjesno konzumiraju.

Stvorili su uređaj koji stavljaju u cigarete i koji može zavarati strojeve kojima bi se trebale kontrolirati količine katrana i nikotina,“ rekao je Pierre Kopp, član CNCT-a.

Testiranje cigareta na životinjama

Ovaj „uređaj“ navodno čine sićušne rupe u filteru, što omogućuje drugačiju funkciju kod testiranja u odnosu na onu u stvarnom životu. Dotične rupice, koje su golom oku nevidljive, navodno „ventiliraju“ štetni dim kod testiranja.

Na pitanje zašto bi se tvrtke koristile ovim metodama, iz CNCT-a tvrde kako je to zato da se pušače dodatno natjera na ovisnost, budući da će udisati više katrana i nikotina.

CNCT namjerava podići tužbu protiv kompanija te zahtijeva od njih uklanjanje ovih filtera, ali i kompenzaciju za „žrtve“ koje, ironično, dobrovoljno postaju ovisnici.

Tvrtke zasad nisu reagirale na optužbe.

IZVORThe Local