Američki tehnološki div Microsoft primoran je platiti 60 milijuna eura nakon što su ga francuske vlasti proglasile krivim za kršenje lokalnih zakona o privatnosti. Nacionalno tijelo za zaštitu privatnosti objavilo je da je kaznilo korporaciju zbog nepoštene upotrebe oglasnih kolačića, koja je sada najveća ove godine.

Kada korisnik posjeti web-mjesto, web-poslužitelj stvara i šalje male informativne datoteke koje se nazivaju kolačići u web-preglednik korisnika. Često se koriste za oglašavanje, kao i za prilagodbu korisničkog iskustva.

Nacionalno povjerenstvo za tehnologiju i slobode (CNIL) Francuske ustvrdilo je u priopćenju u četvrtak da Microsoftova tražilica Bing nije dovoljno jednostavno omogućila korisnicima da odbiju kolačiće.

Istrage francuskih istražitelja otkrile su da su “kolačići stavljeni na terminale korisnika bez njihovog znanja kada su posjetili ovu stranicu.” Ovi kolačići “korišteni su, između ostalog, iz reklamnih razloga”, izvijestilo je nadzorno tijelo.

Osim toga, CNIL je otkrio da “nijedan gumb ne dopušta tako jednostavno odbijanje pohrane kolačića kao prihvaćanje.”

Nadzorni organ je pojasnio da je Microsoft naposljetku ostvario dio prihoda od oglašavanja trećih strana koji su porasli kao rezultat informacija prikupljenih kolačićima.

Microsoft ima tri mjeseca da prilagodi svoje usluge francuskim zakonima. Bit će podložan dodatnoj novčanoj kazni od 60.000 eura za svaki dan kašnjenja ako to ne učini na vrijeme.

Google i Facebook dobili su kazne od 150 milijuna eura i 60 milijuna eura od CNIL-a za slične prekršaje prošle godine.

Ranije ovog mjeseca, Reuters je izvijestio da Microsoft radi na otklanjanju antimonopolskih zabrinutosti koje je ranije iznijela EU. Ove zabrinutosti navodno je izazvala žalba koju je podnijela uredska aplikacija za razmjenu poruka Slack prošle godine, koja je tvrdila da je američki tehnološki div nepravedno integrirao Teams, radnu aplikaciju za chat i video, u svoj Office proizvod.

Microsoft je bio predmet mnogih istraga EU u proteklih deset godina, a kao rezultat toga vlasti su kompaniji naplatile kazne u ukupnom iznosu od 2,2 milijarde eura.