Francuska i Njemačka iznose plan o osnivanju zajedničke vojske Europske Unije

gettyimages-517197524-e1462379402625-640x480

Francuska i Njemačka imaju u planu osnivanje zajedničke vojske zemalja članica Europske Unije. Pritom nastoje uvjeriti u korisnost svoje ideje istočne članice i izbjeći konflikt sa Velikom Britanijom koja se sprema na izlazak iz EU, ali još zadržava pravo glasa.

Europski ministri obrane raspravljaju o njemačko-francuskom prijedlogu u nadi da će iznaći zajedničko riješenje koje planiraju zajednički poduprijeti na sastanku krajem godine.

Britanija, koja trenutno zadržava puno pravo glasa dok ne izađe iz EU, inzistira da planovi nikako ne smiju oslabiti NATO, u čemu ima određenu podršku Poljske i baltičkih zemalja.

Ideja o dijeljenju nacionalnih resursa, čvršćoj suradnji u EU misijama i uspostavi zajedničkog vojnog zapovjedništva postala je sve aktualnija nakon britanske odluke o izlasku iz EU.

Inicijative o uspostavi zajedničke vojske datiraju još iz kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, čija primarna ideja je jačanje mogućnosti odgovora na razne izazove na granicama EU bez pomoći SAD-a.

Vojni proračuni zemalja Europske Unije samo su dijelić onoga što SAD troši na vojsku, a samo nekolicina zemalja, poput Velike Britanije, Estonije i Grčke,troše na vojsku u većim iznosima.

Ovo je inicijativa za snažniju Europu“, rekla je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen. „Ova Europa također želi imati dobre odnose sa Velikom Britanijom u budućnosti, posebno na području obrane.

Ministrice obrane europskih zemalja, s lijeva na desno: Norveška, Švedska, Nizozemska, Njemačka. (slika iz 2014. godine – Švedska je u međuvremenu promijenila ministra)

Britanija je godinama blokirala ovakve inicijative, bojeći se da bi europska vojska bila vođena iz Bruxellesa. Francuska, koja je uz Veliku Britaniju, vodeća europska vojna sila, sada vidi priliku u iskazivanju vodstva kada London više nije u igri.

Britanija očekuje podršku istočnih zemalja poput Poljske koja se također boji da bi ovakva inicijativa mogla potkopati suradnju u sklopu NATO saveza. Većina europskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku, su članice koalicije koju vodi SAD i sudjeluju u NATO-ovim snagama za brzo djelovanje.

EU diplomacija istovremeno nastoji uvjeriti Veliku Britaniju da su jače EU obrambene snage u interesu NATO-a. EU također treba Veliku britaniju kao partnera, jednu od rijetkih europskih zemalja sposobnih voditi velike vojne operacije.

Izvor: Breitbart